Fényképek “védik” a régi pesti zsidónegyedet

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Kultúra

2008. április 29. Az ÓVÁS! Egyesület a régi pesti zsidónegyed veszélyeztetett épületeire szeretné felhívni a közvélemény figyelmét fotókiállításával, amelynek a Sirály kulturális központ ad helyet.

Az április 28-án nyílt Rejtett értékek című kiállítás szeretné bemutatni, milyen változatos és szép terek vesznek körül minket a régi pesti zsidónegyedben. Az udvarok fáit, a negyed kanyargós utcáinak sejtelmes fényeit. A tájék építészeti hagyományai, az emberközpontú arányok önmagukban is értéket jelentenek. A gangokon és kapualjakban, erkélyeken és lépcsőházakban, kis kiugrókban, hátsólépcsőkön lépten-nyomon valami izgalmas részletre bukkanhatunk – a hétköznapi élet nyüzsgése pedig szerves része ezeknek a tereknek, hiszen az tölti meg élettel, varázsolja élővé őket.
A tárlaton hatvan olyan fényképet vehet szemügyre a közönség, amelyen nemcsak a régi pesti zsidónegyed épületei láthatók, hanem az ÓVÁS! által az épületek bontása ellen szervezett demonstrációk, tiltakozások, illetve a XIX. században épült házak védelmére rendezett akciók is. A felvételek számos olyan épületet örökítettek meg, amely többé már nem látható: például a Holló utca 11., valamint a Kazinczy utca 9. szám alatti házat.
A Király utcai tárlat “egy utolsó kétségbeesett kísérlet” – állítják a szervezők -, hogy valamilyen módon megakadályozzák egy nyolcemeletes épület felhúzását a Síp utca 8-10. szám alatti telken, a Dohány utcai zsinagóga közvetlen szomszédságában.
A tárlat egyik apropója, hogy nemrégiben hozták nyilvánosságra azt, a régi pesti zsidónegyeddel kapcsolatos jelentést, amelyet az ICOMOS (Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa) képviselője, Michel Polge készített.
A május 9-ig megtekinthető kiállítással párhuzamosan a témához kapcsolódó beszélgetések és vetítések is helyet kapnak a Sirályban.

[popup][/popup]