Felszámolná a szélsőségeseket a palesztin kormány

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Origo

2007. december 29. Nem létezik többé az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű szélsőséges szervezet – állította a palesztin belügyminiszter, aki arra is utalt, hogy a radikálisok önként rakták le a fegyvert.

A Palesztin Hatóság az annapolisi megállapodás értelmében igyekszik felszámolni a szélsőséges csoportokat, amelyek azonban kollaboránsnak tartják az Izraellel kiegyező kormányt.

A palesztin kormány megkezdte a radikális csoportok felszámolását, köztük azokét is, amelyek a Mahmúd Abbász elnök vezette Fatahhoz kötődnek – mondta szombaton Abder-Razzák Jahja belügyminiszter a Palesztina Hangja rádiónak. Jahja szerint “Az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szervezet például már nem is létezik” – mondta Jahja szombaton a Palesztina Hangja rádiónak, a Fatah legnagyobb fegyveres csoportjára utalva.

A miniszter arról is beszélt, hogy szerinte a megszüntetendő csoportok “kedvezően fognak reagálni” a kormány kezdeményezésére, és “követik az al-Aksza példáját”. Ezzel Jahja azt sejtette, hogy az al-Aksza önként oszlatta fel önmagát. Nem mondta ki egyértelműen, hogy a kormány erőt alkalmaz az ellenálló csoportokkal szemben, de kijelentette, hogy a palesztin hatóságok “rendet teremtenek, és érvényt szereznek a törvényeknek”.

Az al-Aksza egyik gázai övezeti szakadár csoportja elítélte Jahja nyilatkozatát, kollaboránsnak nevezte a belügyminisztert, és azt állította róla, hogy “amerikai és cionista gazdáinak utasításait követi”. A csoport fogadkozott, hogy folytatja a fegyveres harcot “Palesztina felszabadításáig”. Egy nappal Jahja nyilatkozata előtt palesztin fegyveresek lelőttek Hebron közelében két izraeli fiatalembert, és a szakadár al-Aksza-csoport jelentkezett a merénylet megszervezőjeként.

A Palesztin Hatóság belbiztonsági erői őrizetbe vették szombaton a Hamász ciszjordániai szervezetének 14 tagját. A hatóság egy illetékese újságírók előtt azt mondta, a gyanú szerint az őrizetbe vett személyek a Hamász rendőrségéhez, az úgynevezett Végrehajtó Erőhöz tartoznak, ezzel kapcsolatban akarják kihallgatni őket.

Nyugati diplomaták szerint Abbász kormánya és a neki alárendelt hatóságok jelentős lépéseket tettek és tesznek az utóbbi időben Ciszjordánia egyes részein a törvényesség biztosítása, a Hamász radikálisainak megfékezése érdekében.

Abbász és Ehud Olmert izraeli kormányfő megegyezett a múlt hónapban az egyesült államokbeli Annapolisban rendezett Közel-Kelet-konferencián, hogy tárgyalásokat kezdenek egy 2008 végéig megkötendő békeegyezségről, amelynek értelmében létrejöhetne egy független palesztin állam.

Az izraeli kormány azonban feltételként szabja minden korábbi megállapodás végrehajtásához, hogy a palesztinok tegyenek eleget az útiterv néven ismertté vált béketervben vállalt kötelezettségeiknek, és fékezzék meg szélsőségeseiket Ciszjordániában, valamint a Hamász szervezet ellenőrzése alatt álló Gázai övezetben.

[popup][/popup]