Fáklyás antifasiszta felvonulás Rómában

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 17. A ma 93 éves egykori SS-tiszt elhagyhatta római házi őrizetét a zsidó közösség tiltakozása ellenére. Másodszor világítják ki a Colosseumot Erik Priebke áldozatainak emlékére. 

  Erik Priebke  
  Erik Priebke  

Először 1996-ban történt meg, amikor az egykori SS-tisztet első fokon felmentették. Azóta már életfogytiglanra ítélték 335 római zsidónak a kivégzéséért, 1944 márciusában a Fosse Ardeatine kőbányában.

Most azonban a 93 éves Priebkének a bíróság engedélyezte, hogy eddigi házi őrizetét megszakítva szabadon közlekedhessen. Hivatalosan ügyvédje irodájába jár dolgozni, de a tiltakozó zsidó közösség szerint Priebke akármikor el is tűnhet, ahogyan 1977-ben a római Gestapót vezető Herbert Kapplerrel történt, akit felesége egy bőröndben csempészett ki a római katonai kórházból.

A Colosseumot az áldozatok emlékére világítják ki most is, és az olasz főváros lakosainak felháborodása jeleként, a zsidó közösség ezzel egy időben fáklyás menetet rendez Priebke szabadsága ellen. A kőbányában egy magyar is életét vesztette: Kereszti Sándor, a zsidótörvények elől menekült el hazánkból Rómában élő testvéréhez. Amerikai katonákat bújtatott, a Gestapo letartóztatta, Priebke pedig kivégezte. Az Olasz Köztársaság posztumusz kitüntetésben részesítette.

Sárközy Júlia (Róma)

(Forrás: Magyar Rádió)

[popup][/popup]