Faji megkülönböztetés: egy zsidó iskolát perelnek Londonban

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírszerző

2008. március 04. Faji megkülönböztetés miatt per indult kedden Londonban egy állami támogatású zsidó iskola ellen, amiért nem vett fel egy 11 éves fiút, csak azért, mert anyja nem zsidóként született.

A fiú helyett inkább “elkötelezett ateistákat” vett fel az iskola, mert az anyját nem tekintették zsidónak – közölte a család ügyvédje a bírósági meghallgatáson. A tárgyaláson csak M. néven említett fiú anyja római keresztény volt, és csak gyermeke születése előtt vette fel a zsidó vallást.

A London észak-nyugati részén található Jewish Free Schoolba (JFS) nagy a túljelentkezés, és az iskola vezetése azokat a jelentkezőket preferálja, akiket az Egyesült Zsinagóga nevű gyűjtőszervezet zsidónak tart. A szervezet viszont a fiút nem fogadja el zsidónak anyjának származása miatt.

Dinah Rose emberi jogi szakértő szerint ezzel a gyakorlattal az iskola nem vallási, hanem faji alapon különbözteti meg a jelentkezőket, ami a brit törvények értelmében tilos.

A bíróságon felszólalt az Egyesült Zsinagóga képviselője is, aki arra figyelmeztetett, hogy a mostani per eredménye nem csak a JFS-t, hanem több mint húsz másik iskolát is érint, és nagyon komoly hatásai lesznek a szervezetre is.

[popup][/popup]