Eszti és Beni oldala

Írta: Fritz Zsuzsa - Rovat: Archívum, Hagyomány

Tedd helyére az összekevert betűket!

Béni és barátai Tu Bisvát Szédert rendeznek, de kicsit zavartak. Segíts nekik kibogozni, mire is van szükségük.

 • Négy pohár ROBAR lesz szükségünk – mondta Eszti.
 • Először egy pohár fehérre, mely a hideg EETTL jelképezi, másodszor egy pohár fehér és vörösbor keverékére (több fehér), mellyel a késő téli hónapokra utalunk, mikor LEEGMZSKI az idő. Harmadiknak sok vörös és kevés fehérbor keverékét isszuk, jelezve, hogy nemsokára itt a VAZAST. Végül egy pohár vörösbort iszunk, mert megérkezett a tavasz csodálatos ZSNIEILVE
 • Igazad van – mondta Béni -, de ne felejtsd el a gyümölcsöket sem, amiket ilyenkor eszünk. GAMSO gyümölcsökre lesz szükségünk, jelképezve az olyan embereket, akik kifelé jónak mutatják magukat, de belül nem mindig azok. Ehhez használhatnánk CARABKOT
 • Igen, és olyan gyümölcsre is szükségünk van, melynek ehetetlen a ÉJHA, melyet először meg kell hámozni, mint a NNAÁB-t. Ezek a gyümölcsök olyanok, mint azok az emberek, akik első látásra nem tűnnek kedvesnek, de ha megismered őket, rájössz, hogy jó emberek.
 • Végül maradtak azok a gyümölcsök, melyeket egészen meg tudjuk enni, nincs se héjuk, se magjuk, mint a LÖZSÖ. Az ilyen emberek KLÜVÍ is, ÜBELL is jók.

Készíts gyertyát!

 1. Préselj virágot vagy levelet.
 2. Olvassz parafint egy konzervdobozban és tedd bele forró vízbe.
 3. Ragaszd a levelet vagy a virágot egy gyertyára.
 4. Várd meg, míg megszárad.
 5. Hirtelen lógasd bele a gyertyát a parafinba.
 6. Vedd ki és várd meg, míg megszilárdul.

Egy a tu bisváti receptekből!

Darálj le egyenlő mennyiségű mazsolát, kimagozott datolyát, kimagozott szárított sárgabarackot és diót. Adj hozzá egy teáskanál fahéjat és keverd jól össze. Formálj kis golyókat, kicsit lapítgasd le őket, majd szórd meg kókuszreszelékkel.

Nemzedékről nemzedékre

Egy öregember épp szentjánoskenyérfát ültetett, mikor arra lovagolt a császár.

– Öregember – szólította meg őt a császár mikor hoz ez a fa gyümölcsöt? – 70 év múlva — felelte az öregember. – És te hány éves vagy? – kérdezte a császár. – 70 éves vagyok – válaszolt az öreg. – És azt gondolod, hogy még eszel e fa gyümölcséből? – csodálkozott a császár. – Nem, de ahogy én is gyümölccsel telve találtam a világot születésemkor, úgy is szeretném itthagyni azt a jövendő generációknak is, ezért ültetem ezt a fát.”

Védjétek a környezetet!

Tu Bisvát, Svát hó 15-e, a Fák Új Éve. Ilyenkor Izraelben fát ültetnek, a zsidó közösségek pedig szerte a világban adományokat gyűjtenek, hogy minél több fát lehessen ültetni. Tu Bisvátkor gyümölcsöket eszünk, ünnepeljük a tavasz közeledtét és sokat gondolunk a fákra. Manapság, amikor pusztul a Föld állat- és növényvilága, ennek az ünnepnek egyre nagyobb a jelentősége és a fontossága. Gondoljatok többet a benneteket körülvevő fákra, virágokra, hiszen már őseink is védték, óvták őket. Figyeljétek és vigyázzátok őket, hogy majd a ti gyerekeitek is élvezzék gyümölcsüket.

 

Címkék:1993-02

[popup][/popup]