Eszti és Beni oldala

Írta: Fritz Zsuzsa - Rovat: Archívum, Hagyomány

Itt az Új Év, lezajlottak az őszi nagy ünnepek, Ros Hásáná és Jóm Kippur, majd Szukkot és Szimhát Torá. Reméljük, nem lankad a lelkesedésetek, és ebben az évben is érdeklődéssel olvassátok a történeteket, fejtitek a rejtvényeket.

Vízszintes: 1. Víkendnél használják alváshoz. (Szulkoti …) 7. őszi ünnep (Aratás ünnepe). 8. Repül. 1 Részvénytársaság. 11. Kicsi mesebeli emberke. 12. A papír mértékegysége. 14. Bába fele! 15. Egy fél gida! 16.. megfejtés második fele. 18. Egy csomó/kis domb.

Ettetek már mézes pirítóst?

Ha nem, majd legközelebb.

MÉZES PIRÍTÓS

Hozzávalók: 1/4 pohár méz; 2 evőkanál puha vaj; 2 evőkanál tejszín; fehér kenyér vagy kalácsszeletek.

Keverd össze az első 3 hozzávalót lehetőleg elektromos keverőgéppel. Kend meg a kenyér vagy kalácsszeleteket a mézes vajjal. Tedd sütőbe. Édesen kezdd a napot!

Rejtvény

Függőleges: 1. Sekély vízmeder. 2. Állat, nagy ollókkal. 4. Iskola becézve. 5. Mózes 5 könyve. 6. Nem itt, hanem …. 7. A megfejtés első fele. 8. S Modell rövidítve. 9. Csúnyán eszik. 13. Sportoló, aki kardot használ. 15. Fociban pontot jelent. 17. Nép héberül.

Sípszó Jóm Kippurkor

Egy fiatal pásztorfiú lépett be a zsinagógába Jóm Kippurkor. Szegényes ruhákat viselt, és nem volt imakönyv a kezében, mivel nem is tudott olvasni. Csendben leült az utolsó sorban, és az egész imádkozás alatt meg sem mozdult, egy szót sem szólt. A nap már nyugovóra tért, és a Neilá, a záróima végénél jártak, amikor hirtelen könnyek szöktek a fiú szemébe, majd keservesen zokogni kezdett. Inge alól elővette pásztorsípját, belefújt oly eresen, hogy a zsinagógában fülsiketítő” sípszó hallatszott. Az egész közösség fel volt háborodva és követelte a rabbitól, hogy dobja ki a fiút a templomból.

– Nem! – kiáltotta a rabbi. – Ennek a fiúnak a könnyei és sípszója nyitotta meg a mennyek kapuit, hogy imánk meghallgattassék.

Miért ezt esszük?

Miért esszük ezeket az ételeket Ros Hásánákor?

Kalács: két kerek kalácsot eszünk, mert reméljük, hogy életünk sima és folytatólagos lesz.

Mézbe mártott alma: azért mártjuk mézbe az almát, hogy édes legyen az elkövetkező év.

A répa, tök, datolya termékenységük miatt jó óment jelentenek.

Gránátalmát azért eszünk, hogy az Égi Törvényszék annyi jócselekedetet találjon nálunk, ahány magja van ennek a gyümölcsnek.

A halfej is fontos jelképe az ünnepnek. A halak szabadon úsznak, és mégis fennakadhatnak a hálón. Ugyanígy az ember gondolataiban biztonságban érezheti magát, hogy nem követ el bűnt, a bűn azonban elfoghatja őt.

 

Címkék:1992-11

[popup][/popup]