Eszti és Beni oldala

Írta: Fritz Zsuzsa - Rovat: Archívum, Hagyomány

Az első földműves

Valamikor réges-régen, mielőtt Isten megteremtette Ádámot, megszépítette az Édenkertet, amennyire csak tudta, hogy méltóan fogadhassa benne az első embert.

Telerakta a fákat gyönyörű érett gyümölcsökkel. Meghintette a gyepszőnyeget harmatcseppekkel. Oly pompázatos ruhába öltöztette a pávákat, hogy tollaik tündököltek a napfényben.

Mikor Ádám kinyitotta szemét, kitörő örömmel nézett körül csodálatos otthonában.

  • Mindent, amit teremtettem, Neked teremtettem – mondta Isten. – Ha nem vigyázol rá, senki nem lesz utánad, aki kijavítsa.

Ádám boldogan élt új otthonában. Nap nap után járta végig kertjét, hogy gyönyörködjék szépségében. Magába szívta a bódító virágillatot, ízlelgette az érett gyümölcsök ízét. Járt a puha gyepszőnyegen, és bámulta a pávák pompás tollazatát. Gyönyörködött a tóban úszkáló aranyhalakban, és nevetett a majmok bohóckodásán, ahogy dobálóznak a narancsokkal. Minden este, elalvás előtt megköszönte Istennek, hogy ily csodálatos helyet adott neki.

Egyik reggel azonban minden megváltozott. Ádám felébredt és szörnyű állapotban találta kertjét. A fű száraz volt s sárga, a gyümölcsök tele voltak kukacokkal, a virágok hervadtak. Még a pávák tollai sem tündököltek régi fényükben, hanem színtelenek voltak.

Ádám nem értette mi történt. Remélve, hogy egy kis ennivaló majd segít a gondolkodásban, szedett néhány barackot. A gyümölcsök azonban tele voltak barna foltokkal és szörnyű ízük volt. Ahogy teltek a napok a kert állapota csak rosszabbodott. A növények egyre másra pusztultak el, az állatok túl gyengék voltak ahhoz, hogy futkározzanak és játszanak. Éhesek voltak. Ádám is életében először éhséget érzett és meg- ijedt. Imádkozni kezdett Istenhez.

  • Világok Ura – szólt -, kérlek áruld el miért történik a kertemmel, otthonommal ez a szörnyűség.

Isten válaszolt Ádám imájára. – Ádám – mondta -, az ott- honod nem marad szép, ha nem gondozod, ha nem vigyázol rá. Sok munkád lesz vele.

  • Mindent megteszek! – kiáltotta Ádám. – Csak mutasd meg, hogyan kell!

Másnap reggel, mikor Ádám felébredt, Isten megtanította, hogyan viselje gondját kertjének. Megtanította megöntözni a füvet, hogyan szedje ki a gyomot a virágok közül, hogyan vágja le a halott ágakat a gyümölcsfáról, hogy elég fényt kapjanak. Azt is megtanította Ádámnak, hogyan etesse a pávákat.

Így lett Ádám az első földműves.

Ne hámozz, hímezz!

 

Csinálj mozaikot!

A mozaik színes kövekből, üveg- vagy cserépdarabokból készül. Színezd be a kis darabokat, s így elkészítheted a saját mozaikodat.

 

Az oldalt összeállította Fritz Zsuzsa

 

Címkék:1992-09

[popup][/popup]