Eszti és Beni oldala

Írta: Fritz Zsuzsa - Rovat: Archívum, Hagyomány

Tartsd meg!

A Sávuotot megelőző héten, egy rabbi meglátogatta hitközségének néhány előkelő tagját, hogy virágokat és növényeket gyűjtsön tőlük a zsinagóga kidíszítésé­hez. Mikor egyik nagyon gazdag híve meghallotta a kérést, meg akarván mutatni kivételes nagylelkűségét, azt mondta:

  • Virágok helyett, Sávuot tiszteletére én a Tízpa­rancsolat tábláit ajándékozom a zsinagógának.

A rabbi erre azt válaszolta:

  • Jobb lenne, ha megtartanád a Tízparancsolatot, és valami mást adnál a zsinagógának.

Tudtad-e, hogy…

…századokon át az indiai Bné Jiszráel tagjai nem ünnepelték Sávuotot, a Tóraadás ünnepét, nem volt semmiféle látható jelképe az ünnepnek a birtokukban, sőt még Bibliájuk sem volt, ami talán emlékeztethette volna őket. A XIX. század elején ünnepeltek először Bombayban Sávuotot, az újonnan emelt zsinagógában.

Elrejtőzött virágok

Sávuotkor kidíszíthetjük a zsinagógát levelekkel és virágokkal. Keresd meg a képen az oldalt látható virágok pontos mását. Ha megtaláltad, színezd ki a rajzot.

Túrótorta

Sávuotkor tejből készült ételeket szokás enni. Próbáljá­tok ki ezt a túrótorta-receptet.

Hozzávalók:

20 db keksz

1/4 csomag margarin

4 tojás

1/2 kiló túró

  • pohár cukor

  • doboz tejföl

fahéj, vanília, rum, mazsola

Olvaszd meg a margarint. Zúzd össze a kekszet morzsává, és keverd össze a margarinnal. Szórj fahéjat a tetejére. Válaszd szét a tojásfehérjét a sárgájától. Verd fel a fehérjét a cukorral. Add hozzá a túrót, a mazsolát és ízlés szerint ízesítsd. Öntsd a masszát a kekszdarab­kákkal együtt a formára. Süsd 1/2 óráig forró sütőben, majd vedd ki, keverd össze a tejfölt két kanál cukorral, és öntsd a torta tetejére. Süsd még tíz percig magas hő­mérsékleten.

Címkék:1992-06

[popup][/popup]