Eszti és Beni oldala

Írta: Fritz Zsuzsa - Rovat: Archívum, Hagyomány

Tudtad־e, hogy…

… Marokkóban a Széder-estét „lail al-rassz”-nak hívják. Ez azt jelenti, a „fejek éjszakája”, annak az emlékére, hogy a marokkói zsidók között bevett szokás volt a birkafej fogyasztása a szentélybeli áldozatok emlékére.

… sok évszázadon át éltek zsidók a Szahara erődjeiben. Az egyik ilyen csoport, akiket „Wargla eretnekjei”-nek neveztek. Úgy ünnepelték Pészáhot, hogy elhagyták lakóhelyeiket és vándoroltak a sivatagban, csakúgy, mint Mózes és Izrael fiai az Egyiptomi kivonulás idején.

… Az indiai Bné Jiszráel tagjainak ősei az „Anas bezárásának ünnepét” ülték nyolc napon át. Niszán 14-től. (Az anas egy agyagkorsó, amiben keserű folyadékot tartottak és öntétként használtak.) Ezalatt a nyolc nap alatt csak kovásztalant ettek, bár az ünnep eredetét és többi szokását elfelejtették.

… A YIVO Zsidóságkutató Intézetben megtalálták egy hirdetmény kéziratát, amelyet valószínűleg az I. Világháborúban adtak közre Vilnában. A hirdetés így szól: „A nehéz körülményekre való tekintettel, amelyek között élünk, a rabbik szükségesnek találják kijelenteni, hogy azok, akik nehéz anyagi helyzetük miatt nem tudják megvenni a négy pohárhoz szükséges bort, a törvény szerint édes teával is helyettesíthetik azt.”

… 1946 Peszáhján, Jeruzsálemben, egyedülálló széder estén vettek részt a zsidó közösség prominens vezetői, Palesztina főrabbijainak jelenlétében. A résztvevők jelképesen megettek egy darabka maceszt. Azért jelképesen, mert már negyedik napja éhségsztrájkot folytattak 1200 „illegális” bevándorló La Speziaban, Olaszországban való fogva tartása miatt, akik útban voltak Palesztina felé az S.S. Fede hajó fedélzetén. A széder vezetője az első nyomtatott Hagadából vezette a szertartást, amit Spanyolországban nyomtattak tíz évvel a zsidók kiűzése előtt. Az éhségsztrájkolók megviselt résztvevői között ott volt Golda Meir is, Izrael Államának majdani miniszterelnöknője.

Pitom és Ramszesz

Az egyiptomi Fáraó arra kényszerítette a zsidó családokat, hogy a hatalmas építkezéseknél dolgozzanak szolgaként. A két nagy város, amiket építettek, Pitom és Ramszesz volt. A te feladatod, hogy a pontokat helyesen összekötve úgy „építsd fel” Ramszeszt, hogy pontosan úgy nézzen ki, mint Pitom.

Hogyan készítsünk haroszetet?

A haroszet emlékeztet minket arra, hogy rabszolgák voltunk Egyiptom országában. Olyan, mint az a cement, amivel a téglákat illesztettük össze az építkezéseken.

Karikázzátok be, melyik hozzávalóból milyen mennyiségre van szükség a haroszet elkészítéséhez:

Ha-ha-ha

Egy borszakértő véleménye: „Ha Mózes helyében lettem volna, én biztos máshogy rendeztem volna a Széder estét. Csak négy csapást adtam volna az Egyiptomiaknak, és tíz pohár bort a zsidóknak.

*

Miért eszünk keménytojást Peszáhkor?

Mert a keménytojás a zsidó népre emlékeztet min­ket. Minél többet főzik forró vízben, vagy sütik lángon, annál keményebb lesz.

Az oldalt összeállította Fritz Zsuzsa

 

Címkék:1992-04

[popup][/popup]