Erősödik a szélsőjobb Németországban?

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszava Online

2008. május 25. Saját államfő-jelöltet indít a német neonáci párt a jövő évi elnökválasztáson. Egyebek között erről állapodtak meg a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) küldöttei vasárnap Bamberg városában tartott kongresszusokon.

A kétnapos tanácskozással egy időben több ezren tüntettek a hét végén a bajorországi városban, továbbá Németország több más városában is a demokrácia védelmében, illetve a szélsőjobboldal ellen.

Az NPD küldöttei nagy többséggel döntöttek amellett, hogy szélsőjobboldali szövetségesükkel, a Német Népi Unióval (DVU) összefogva önálló jelöltet indítanak a jövő májusi elnökválasztáson, mégpedig a hivatalban lévő államfővel, Horst Köhlerrel szemben, valamint a szociáldemokraták valószínű jelöltje, Gesine Schwan asszony, az Odera menti Frankfurt Európa-egyetemének rektora ellenében.

A kongresszuson a küldöttek újraválasztották az 1996 óta hivatalban lévő Udo Voigt elnököt, aki azzal vádolta a szövetségi hatóságokat, hogy a párt betiltására tett erőfeszítések kudarca után most pénzügyi úton akarják az NPD-t ellehetetleníteni.

Élesen bírálta a neonáci pártot vasárnap Kurt Beck, a Német Szociáldemokrata Párt elnöke. Beck ismét sürgette az NPD betiltását, hangoztatva egyebek között: “Nem szabad megengedni, hogy egy barna kísértet törvényes maradjon.” S a szociáldemokrata vezető szerint nem szabad megengedni azt sem, hogy egy valódi demokrácia állami pénzügyi eszközökkel támogasson olyan erőket, amelyek a demokrácia megsemmisítésére törnek.

A konzervatív uniópártok mindeddig elutasították a párt alkotmányos betiltását célzó kezdeményezéseket. Arra hivatkoztak, hogy a betiltást a karlsruhei alkotmánybíróság 2003-ban egyszer már elutasította, s egy esetleges újbóli hasonló döntés csak a szélsőjobboldalt erősítené. Az alkotmányvédelmi hivatal egyébként egyik legutóbbi jelentésében úgy foglalt állást, hogy a nyíltan idegenellenes és antiszemita jelszavakat hangoztató NPD “szellemi rokonságban áll a nemzetiszocializmussal.”

A szélsőjobboldali NPD 1964-ben alakult az egykori Német Birodalmi Párt örököseként. A szövetségi választásokon a neonácik soha nem érték el a Bundestagba való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, a hatvanas években ugyanakkor több német tartomány törvényhozásba is bejutottak. Azt azt követő visszaesés után az elmúlt években ismét előretörtek, s a közelmúltban képviselőik két tartományi parlamentbe, Szászország és Mecklenburg-Elő-Pomeránia törvényhozásába jutottak be. A párt küldöttekkel rendelkezik ugyanakkor több önkormányzati testületben is.

[popup][/popup]