Elvi okokból nem focizik Izraelben a német válogatott játékos

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Infórádió

2007. október 9. Németországi zsidók szervezete azt követeli, hogy zárják ki az utánpótlás-válogatottból Ashkan Dejagah iráni születésű labdarúgót, mivel megtagadta a játékot Izrael ellen.

A 21 éves német-iráni kettős állampolgárságú játékos politikai okokkal magyarázza döntését: Irán megtiltotta polgárainak, hogy a perzsa állam részéről el nem ismert Izraelbe utazzanak, ezért mondta le a mérkőzést.

A Zsidók Központi Tanácsa elmarasztalta a Német Labdarúgó Szövetség döntését, amellyel elfogadta a Wolfsburgban futballozó játékos távolmaradását.

“Sértés lenne ránk nézve, ha szó nélkül tűrnénk az ilyen magatartást” – jelentette ki Charlotte Knobloch, a tanács elnöke.

“Ha valaki a német válogatott tagja, akkor Németországot képviseli és származásától függetlenül el kell fogadnia a mi normáinkat. Országunk baráti kapcsolatot ápol Izraellel, kár lenne egy futballista miatt veszélyeztetni a jó viszonyt” – tette hozz

Volker Beck, a Zöld Párt tagja viszont megérti a játékost. Közölte: “Nem ismerjük a hátteret, elképzelhető, hogy Dejagah Iránban élő családtagjait vagy rokonait érheti bántódás, ha pályára lép Izraelben. Ebben az esetben maximálisan megértem a futballistát, azt viszont neki kell megértenie és elfogadnia, ha ezek után nem számítanak rá a német válogatottban.”

A német U21-es nemzeti csapat – előreláthatólag Dejagah nélkül – pénteken Tel-Avivban lép pályára Izrael ellen Európa-bajnoki selejtezőn.

[popup][/popup]