Először adták át a Simon Wiesenthal-díjakat

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszabadság Online

2008. április 17. Az idén először adták át a náci bűnösök 1945 utáni felkutatásáról ismert Simon Wiesenthalról elnevezett díjat, amelyet Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumi elnöke, Verő Tamás rabbi és Ráczné Horváth Ágnes, az egri Eszterházy Károly Főiskola politológia tanszékének vezetője vehetett át csütörtökön, Budapesten.

Székely Gábor, a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke a díjról elmondta: 2008-tól minden évben szeretnék elismerésben részesíteni azokat a személyeket, akik önzetlen önkéntes munkájukkal elősegítették a magyarországi holokauszt emlékének megőrzését.

Szólt arról, hogy a közalapítvány a díj átadásával olyan élő személyek munkásságát ismeri el, akik nem a holokauszttémák tudományos kutatói, viszont elősegítik a holokauszt mindennapjait bemutató tudományos, művészeti, irodalmi eredmények széleskörű megismertetését, felhasználását a közoktatásban és a közgondolkodásban.

Kiemelte, hogy a díjjal a közalapítvány elismeri azoknak a társadalmi segítőknek, túlélőknek és leszármazottaiknak az önzetlen és önkéntes munkáját, támogatását, akik a holokauszt dokumentumainak, feldolgozásainak az összegyűjtésében, bemutatásában részt vettek.

Laudációjában Székely Gábor a kitüntetett Gordon Gáborról elmondta, hogy ő az egyike az Élet Menete Alapítvány létrehozóinak, és amióta szervezi az évenkénti auschwitzi emlékutazásokat, megemlékezéseket, tudja, hogy küldetést teljesít.

Verő Tamás rabbiról elmondta, hogy 1999 óta Budán, a Frankel Leó utcában vezeti a zsidó közösséget, ezenkívül minden szinten, az óvodától az egyetemig oktat, valamint a nem zsidó oktatási intézményekben is felvilágosító munkát végez, hogy eloszlassa a fiatalokban a zsidósággal kapcsolatos előítéleteket és téveszméket.

Méltatásában Ráczné Horváth Ágnes munkásságáról közölte, hogy az egri főiskolán a polgárosodás folyamatával és a XX. századi rendszerváltások feldolgozásával és elemzésével foglalkozik. Érdemei közé tartozik, hogy az egri Auschwitz Album elnevezésű utazó kiállítást megszervezte.

A kitüntetettek nevében, akik emlékplakettet, egy ezüstből készített emlékkavicsot és pénzjutalmat kaptak, Gordon Gábor felhívta a figyelmet a holokausztról szóló vándorkiállításra, amelyet 2007. március 1-én indítottak útjára, és eddig 27 városban 40 ezer érdeklődő láthatta. A Novák Ilona múzeumpedagógus által kitalált, vagonokban lévő tárlat legfőbb célja meglátása szerint az, hogy felhívja a figyelmet: emlékezni és emlékeztetni mindannyiunk kötelessége.

Az ünnepségen felolvasták Simon Wiesenthal lányának, Paulinka Kreisbergnek a levelét, amelyben leírta, hogy ez a díj nemcsak a három kitüntetett munkásságát ismeri el, hanem édesapjáét is, aki 1945 után úgy érezte, hogy nincs más választása, mint az életét az áldozatok emlékének szentelni, az elkövetőket az igazságszolgáltatás elé állítani, és mindenki számára elérhetővé tenni, hogy milyen rettenetes bűntetteket követtek el.

Simon Wiesenthal 1908-ban született a mai Ukrajna területén fekvő Buczaczben. Építésznek tanult, majd 1941-ben a nácik elhurcolták, túlélte a holokausztot, és 1945 után a gyilkosok kézre kerítésében segédkezett. A nácik Simon Wiesenthal által történt kézre kerítésének történetét több magyarul is megjelent könyv publikálta, így A gyilkosok közöttünk járnak és Az igazság malmaiâ026 Emlékezések című kötetek.

A díj névadója segített megtalálni többek között Anna Frank letartóztatóját és a magyarországi deportálásokat irányító Adolf Eichmannt, munkájával közel ezer nácit juttatott bíróság elé. Nevéhez fűződik a bécsi Zsidó Dokumentációs Központ alapítása és a róla elnevezett los angeles-i emlékközpont létrehozása, ahol őrzik tevékenysége dokumentumait.

Wiesenthal legfőbb célja a náci bűnösök felkutatásával és a dokumentációs központok létrehozásával a holokauszt emlékezetének ápolása volt, valamint a tolerancia és a megértés elősegítése a civil társadalom segítségével.

[popup][/popup]