Elhunyt Raul Hilberg holokausztkutató

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 6. Nyolcvanegy éves korában meghalt Raul Hilberg amerikai történész, a holokauszt történetének egyik legnevesebb kutatója – közölte hétfőn az elhunyt felesége. Hilberg halálát tüdőrák okozta.

  Raul Hilberg  
  Raul Hilberg  

Az 1926-ban Bécsben született Hilberg szüleivel együtt a fasizmus elől vándorolt ki 1939-ben az Egyesült Államokba. 1956 és 1991 között politikatudományt tanított a vermonti egyetemen. Kutatásairól számos könyvet publikált, közülük a legismertebb – szakértők által alapvető jelentőségűnek tartott – mű az európai zsidóság elpusztításával foglalkozó terjedelmes tanulmány, amely 1961-ben jelent meg.

A II. világháború idején – akárcsak Stefan Heym, az óceánon túlra emigrált nagy német író – az amerikai hadseregben szolgált, s egyenruhában tért vissza Európába. Részt vett a háború történetét dokumentáló amerikai csoport munkájában, s ez később további kutatásokra ösztönözte, a holokauszt felé terelve az érdeklődését.

“A nürnbergi perek után, ahol néhány vádlottat bűnösnek találtak, senki nem akart beszélni erről (a holokausztról). Engem az a vágy hajtott, hogy megtudjam, mi történt valójában” – nyilatkozta annak idején. Az osztrák kancellár az első kutatók egyikeként méltatta Hilberget, akik “megtörték a XX. század e katasztrófáját övező tudományos hallgatást”.

“Egy olyan időszakban, amikor a náci faji őrület áldozatai még nem voltak képesek beszélni az átélt dolgokról, és a tettesek meg a velük rokonszenvezők közül sokan tagadni kezdték az elkövetett bűnöket, Hilberg nekilátott a tragédia tudományos igényű feldolgozásának” – jelentette ki Alfred Gusenbauer Bécsben. A történész munkássága jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy publicisztikai és történelmi síkon sikerült lesre futtatni számos revizionistát és holokauszttagadót – tette hozzá az osztrák kormányfő.

(Forrás: STOP)

[popup][/popup]