Elhunyt Jean-Marie Lustiger bíboros

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 6. Jean-Marie Lustiger bíboros, Párizs egykori érseke 80 éves korában súlyos betegség után szombaton elhunyt.

  Jean-Marie Lustiger  
  Jean-Marie Lustiger  

A halálhírt a francia Le Figaro online kiadása jelentette vasárnap este. Aaron Lustiger 1926. szeptember 17-én Sziléziából bevándorolt lengyel zsidó család gyermekeként született Párizsban. A II. világháború alatt 14 évesen megkeresztelkedett, és felvette a Jean-Marie nevet. Iskoláit Párizsban és Orleans-ban végezte. 1954-ben szentelték pappá, ezt követően egyetemisták pasztorációjával foglalkozott, majd 1969-től egy párizsi plébánia vezetését bízták rá.

II. János Pál pápa 1979-ben Orleans, egy évvel később pedig Párizs érsekévé nevezte ki. A bíboros 24 éven át, 2005-ig állt Franciaország legnagyobb egyházmegyéje élén. 1983-ban bíborosi rangot kapott, 1995-től a Francia Akadémia tagja volt.

Párizsi érsekként Lustiger a papképzést új alapokra helyezte. Mindig is különleges figyelemmel kísérte a keresztények és a zsidók közötti kiengesztelődést. Hivatalának utolsó éveiben számos új templomot építtetett a francia fővárosban. Az ő nevéhez fűződik a KTO, egy katolikus tévéállomás létrehozása is.

Jean-Marie Lustiger egyike volt azoknak a bíboros főpásztoroknak, akiknek közös elhatározásából született az evangelizációnak a Városmissziót és a nemzetközi kongresszust magában foglaló formája. A rendezvénynek idén szeptemberben Bécs, Párizs, Lisszabon és Brüsszel után Budapest ad otthont. Lustiger bíboros kiemelt vendége lett volna a kongresszusnak.

(Forrás: Magyar Kurír)

[popup][/popup]