Elhunyt Cornell Capa

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Független Hírügynökség

2008. május 24. A halálakor 91 éves fotós Friedmann Kornélként született Magyarországon, Robert Capa testvére volt. Fotóriportot készített többek között Kennedy elnök utolsó kampányútjáról is.

Elhunyt pénteken Cornell Capa fotográfus, az egykori világhírű fényképész-haditudósító, Robert Capa testvére. A halálhírt az általa alapított Magnum fotóügynökség közölte.

(Cornell Capa képei ide kattintva tekinthetők meg)
Cornell Capa Magyarországon született Friedmann Kornél néven 1918. április 14.-én. 1936-ban ment ki Párizsba, majd a következő évben az Egyesült Államokba. Első munkahelye a néhai híres magazin, a Life volt. Első fényképe azonban nem ott, hanem a brit Picture Postban jelent meg. Testvére, Robert halála után, az ötvenes évek második felében a Magnum elnöke lett.

Cornell Capa számos fotóriportot készített az Egyesült Államokban, Latin-Amerikában, az egykori Szovjetunióban. Számos amerikai elnökválasztási kampányt is végigkísért fényképezőgépeivel, így az 1963. novemberében meggyilkolt John F. Kennedyét is.

1974-ben létrehozta az ICP nemzetközi fotósközpontot, amelyben bátyja munkáit gyűjtötte össze, és ahol több száz kiállítást és konferenciát szervezett a fotózás témájában.

Cornell Capa életének 91. évében hunyt el. Mint a Magnum-ügynökség közölte, temetése szűk körű lesz, de szeptember 10-én nyilvános megemlékezést tartanak róla New Yorkban.

[popup][/popup]