Elhunyt az Exodus kapitánya

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Index

2008. április 27. Yossi Harel 1947-ben az Exodus hajóval, 4500 Holocaust-túlélővel a fedélzetén megpróbált kikötni Palesztinában.

   
  Háttérben az Exodus hajó  

90 éves korában elhunyt az Exodus hajó egykori kapitánya – jelentette be Yossi Harel lánya vasárnap. Sharon Harel Cohen elmondta: noha édesapja sokat betegeskedett, mindenkit meglepett a halála. A kapitány szívrohamban hunyt el.

Yossi Harel volt az, aki 1947-ben az Exodus hajóval, 4500 Holocaust-túlélővel a fedélzetén megpróbált kikötni a brit fennhatóság alatt álló Palesztinában. Ezt azonban nem engedélyezték neki. Nagy-Britannia ugyanis még a második világháború előtt korlátozta a zsidók bevándorlását a szentföldre, és ezen a gyakorlaton a háború után sem változtatott. A hajó utasait visszafordították Palesztinából.

A legtöbben Cipruson, menekülttáborokban húzták meg magukat. Ciprus akkor még brit gyarmat volt. A menekültek csak 1948-ban, Izrael állam kikiáltásakor utazhattak a szentföldre. Az Exodus történetéről 1960-ban film is készült. Otto Preminger rendezte az alkotást, és a magyar felmenőkkel is rendelkező Paul Newman játszotta a főszerepet.

Yossi Harel egyébként 1945-től, a brit tiltás ellenére folyamatosan vitte a zsidó bevándorlókat a Szentföldre. Legalább 24 ezer embert juttatott be Palesztinába.

[popup][/popup]