Elárvult mesterművek az Izrael Múzeumban

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszabadság

2008. március 3. Zsidóktól a második világháborúban elorzott és a tulajdonoshoz soha vissza nem került műkincsekből nyílt kiállítás a jeruzsálemi Izrael Múzeumban.

A Keressük a tulajdonost című tárlat célja a műtárgyak és tragikus történetük bemutatásán túl az igazságtétel; aki felismeri a családi örökség valamely darabját, eljárást indíthat, és akár haza is viheti a megtalált kincset. A hétfőn megnyitott kiállítás anyaga Franciaországból érkezett, ahonnan a nácik nagyjából százezer festményt és más műtárgyat hurcoltak Németországba. Szisztematikusan, “kívánságlisták” alapján fosztogatták végig a zsidó gyűjteményeket.

   
  Pieter de Hooch La Buveuse (Ivó aszszony)  

Pieter de Hooch La Buveuse (Ivó aszszony) című munkáját például egyenesen Hitler utasítására kobozták el a Rothschild családtól. A holland festő képe egyébként a kiállítás anyagában szereplő kevés kivételek egyike, a háború után ugyanis visszakerült a bankárfamíliához, és később a Louvre-nak adományozták.

Hitler bukása után a szövetségesek mintegy 60 ezer alkotást találtak meg például a legmohóbb náci műgyűjtő, Hermann Göring légügyi miniszter villájának falain, a Wehrmacht “műkincsvédelemmel” megbízott osztagának raktáraiban és biztonságos sóbányákban felhalmozva, vagy más vezető tisztségviselők gyűjteményében. Henri Matisse egy korai munkáját Kurt Gerstein SS-főtiszt rejtette el, mielőtt 1945 júliusában öngyilkos lett. Gerstein volt felelős azért, hogy a haláltáborokban legyen elég Zyklon-B gáz.

Összesen 45 ezer alkotás került vissza az eredeti tulajdonoshoz vagy az örökösökhöz, a gazdátlanul maradtak közül pedig 13 ezer, kisebb értékű művet elárvereztek, és kétezer kiemelkedő alkotás francia múzeumokhoz került. Ezek közül ötvenhármat válogattak össze izraeli és francia szakértők. Június 3-ig Pieter de Hooch és Matisse mellett Eduard Manet, Claude Monet, Georges Seurat, Gustave Courbet egy-egy festménye és még egy 20 millió dollárra becsült Egon Schiele is látható a kiállításon, amelyet Christine Albanel francia kulturális miniszter nyitott meg.

Elárvult művészet címmel egy másik kiállítás is nyílt a jeruzsálemi múzeumban őrzött 1200 gazdátlan műkincsből. A festmények, grafikák, nyomtatványok, könyvek és a 700 zsidó hitéleti tárgy Németországban gyűlt össze a szövetségesek által létrehozott és a kallódó zsidó tulajdontárgyak visszaszolgáltatásával megbízott szervezetnél (Jewish Restitution Successor Organization – JRSO), de nem sikerült megállapítani a tulajdonosok kilétét. Így kerültek az izraeli nemzeti múzeumhoz, amelynek honlapján online adatbázis is nyílt a gyűjteményről.

[popup][/popup]