Egymilliárd dollár a háborúért?

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. július 23. / Yehuda Lahav (Tel-Aviv) Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök rövid damaszkuszi látogatása során egymilliárd dollárt ígért fegyver­vásárlásra Basar Aszad szír elnöknek, továbbá segítséget a szír atomipar fejlesztéséhez, cserébe azért, hogy vendéglátója ne kössön békét Izraellel – közölte megbízható arab forrásokra hivatkozva a Londonban megjelenő “As-Sark al-Auszat” című szaúdi lap.

  Mahmud Ahmenidezsad  
  Mahmud Ahmadinezsád, Irán elnöke  

A fegyvereket iráni pénzért állítólag Oroszország szállítaná Szíriának. Nyilvánosan Ahmadinezsád csak annyit mondott, hogy “forró nyárra” számít, amely majd “a térség népeinek győzelmét hozza magával”.
Az iráni kormány szóvivője tegnap cáfolta a londoni arab lap állításait. De izraeli hivatalos körök is kétségbe vonták a tudósítás igazságtartalmát. Szerintük legalább négyszer akkora összegre lenne szükség, hogy Szíria beszerezze mindazokat a fegyvereket, melyeket a lap felsorolt. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök a hírre reagálva sajnálatát fejezte ki, hogy Aszad elnök a jelek szerint Ahmadinezsáddal egyeztetett, holott az utóbbi időben békeajánlatokat tett Izraelnek. Olmert kijelentette, hogy országa békére törekszik Szíriával, de “minden eshetőségre készen áll”. Az iráni elnök damaszkuszi megbeszéléseit a Hezbollah, a Hamász és az Iszlám Dzsihád vezetőivel annak bizonyítékaként értékelik Jeruzsálem­ben, hogy Teherán tovább­fejleszti kapcsolatait a “gonosz tengelyével”, és ebben a damaszkuszi vezetés támogatását is élvezi.

  Tony Blair  
  Tony Blair, volt brit miniszterelnök  

Ma érkezik Jeruzsálembe Tony Blair volt brit miniszterelnök, mint a “kvartett” (USA, Európai Unió, Oroszország és az ENSZ) közel-keleti megbízottja. Izraelben Olmert miniszterelnökkel, Ehud Barak védelmi miniszterrel, Cipi Livni külügyminiszterrel és Simon Peresz államelnökkel fog találkozni. Két nappal később érkezik Jeruzsálembe az egyiptomi és jordániai külügyminiszter, hogy bemutassák a riadi konferencián elfogadott arab béketervet. Ez lesz az első közös küldetésük Izraelben, és precedens nélküli az is, hogy a knesszet (parlament) külügyi bizottsága ülésén is előterjesztik nézeteiket.
Több száz zsidó telepes próbált meg tegnap eljutni a két éve kiürített és lerombolt, Dzsenín környéki Homesbe, hogy úgymond felújítsák a települést. A hadsereg és a rendőrség nagy erőket mozgósított és útakadályokat állított fel, hogy megállítsa őket. Baloldali képviselők “az izraeli biztonságot veszélyeztetőnek” minő­sítették a telepesek akcióját, és kijelentették: “ha szükséges, azt erővel kell megakadályozni”.
Az izraeli légierő csapást mért vasárnap a Gázai övezet északi részére, és megölt két palesztin fegyverest, akik rakétákkal támadták Izraelt.
Különleges bírói bizottságot állí­tott fel a Hamász, hogy az igazságszolgál­tatást irányítsa a Gázai övezetben. Az Abbász elnök vezette Palesztin Hatóság igazságügy-minisztere, Ali Hassán “illegális akcióként” ítélte el a lépést, megjegyezve, hogy “az igazságszolgáltatásnak függetlennek kell maradnia”.

(Forrás: Népszabadság)

[popup][/popup]