Egyhangú döntés alapján választottak női rabbit Stockholmban

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszava

2008. június 24. A stockholmi zsidó hitközség tanácsa kedden bejelentette: egyhangúlag egy nőt választottak rabbinak; Chava Koster az első rabbinő a skandináv országban.

“Egyáltalán nem játszott szerepet a nemi hovatartozás választásunkban. Az interjú után ő tűnt a legjobbnak valamennyi jelölt közül” – mondta el Thomas Bab, a hitközség szóvivője.

Chava Koster, aki tucatnyi férfit utasított maga mögé, jelenleg New Yorkban gyakorolja hivatását, és a jövő év elején foglalja el stockholmi hivatalát.

A 46 éves Koster azonban a neme miatt számolhat néhány korlátozással. Thomas Bab elmondta: éppen most tárgyalják ezeket a kérdéseket. Mint mondta, minden hitközségnek jogában áll férfi vagy női rabbit választani magának olyan országban, ahol legalább 10 ezer, vallását gyakorló zsidó él.

A hitközség ortodox tagjainak kívánságára, – akik szerint a nőnek a családi hivatásnak kell élnie, és így fel van mentve az imádság alól -, Stockholm három zsinagógájában egy hagyományos férfi rabbi is tart istentiszteletet.

A liberális judaizmus, amelynek követői szerint a nők a férfiakkal minden területen azonos jogokkal bírnak, az angolszász világban igen elterjedt, Európában azonban továbbra is kisebbségben van, a rabbinők száma világszerte mindössze néhány száz.

[popup][/popup]