Egy halott két militánsért: izraeli alku a Hezbollahhal

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírszerző

2007. október 15. Izrael megkapta Libanontól egy három évvel ezelőtt vízbe fúlt állampolgárának holttestét két libanoni gerilla tetemének átadásáért cserébe.

A kettes csatorna izraeli televízió értesülése szerint a csereügyletben libanoni részről nem a bejrúti kormány, hanem a Hezbollah síita szervezet vett részt.

Hírek szerint az ügylet része egy Izraelben raboskodó Hezbollah-gerilla elengedése is, de erre egyelőre nem került sor. Izraeli forrásból úgy tudni, a Hezbollah az üzlet részeként információkat fog átadni Izraelnek Ron Aradról, arról az izraeli pilótáról, aki 1986-ban fogságba esett Libanonban.

A televízió úgy tudja, a szóban forgó izraeli állampolgár egy etióp zsidó, bizonyos Gábriel Dvejt, aki 27 évesen, 2005. január 20-án fulladt vízbe a Földközi-tengeren. Tetemét a hullámok libanoni partra sodorták. A két libanoni holttest a Hezbollah tavaly nyári háborúban elesett két fegyvereséé.

Ehud Olmert izraeli kormányfő hivatala közleményben tudatta, hogy a megállapodás a tavaly a Hezbollah fogságába esett két izraeli katona kiszabadítását célzó tárgyalások keretébe illeszkedik.

A 10-es csatorna jelentése szerint Izrael a holttestek kicserélésével kapcsolatos ügylet keretében értesüléseket kapott a két katonáról, de bizonyosat nem lehet tudni, mert az izraeli vezetés hírzárlatot rendelt el az ügyben.

Efrájim Szne, az izraeli kormány egykori védelmiminiszter-helyettese azt mondta, a történteket hiba lenne túlértékelni, ugyanakkor lényegesnek nevezte, hogy megnyílt egy kommunikációs csatorna a felek között.

[popup][/popup]