Egy darabka normalitás

Írta: Berta József - Rovat: Archívum

Egy darabka normalitás

Berlinbe utazni talán még ma sem teljesen természetes, pláne nem ott élni. Valóban, tudjuk, hogy Németor­szág változott, de egy darab szkepti­cizmus maradt és maradni is fog. Mellékíze van ennek az országnév­nek. Ennek ellenére az áprilist bú­csúztató hétvégén három európai országból érkeztek fiatal futballisták Berlinbe, hogy a Julius Hirschről el­nevezett „European Maccabi Football Trophy”-n megtalálják a bajno­kukat. Julius Hirsch labdarúgó, hét­szeres német válogatott volt. és Auschwitzban gyilkolták meg. Je­lentősebb eseménynek tudható be ez az emléktorna az európai zsidóság számára, mint azt első pillantásra az ember gondolná. Tíz-tizenöt évvel ezelőtt még szinte elképzelhetetlen lett volna, hogy Angliából, Oroszországból és Magyarországról fiatal zsidó sportolók Németországba utaz­zanak, hogy ott, Németországban élő zsidó fiatalokkal mérjék össze futballtudásukat. Az utazás sem lett vol­na mindennapos, és az sem, hogy Németországban van zsidó élet, annak mindennapjaival, kultúrával és sport­tal, pedig van. A szervező egyesület a TuS Makkabi Berlin az újraalapítás óta, idestova 36 éve a futball mellett sakk-, úszó-, tenisz-, asztalitenisz-, gyermektorna- és röplabdaszakosztá­lyokat működtet. A sport, ebben az esetben a foci, a létező korlátokat, kerítéseket és határokat sikeresen át­hidalva. példásan töltötte be integrá­ciós szerepét.

A tornát a Maccabi Germany nyer­te, a Maccabi Hungary szoros küzde­lem mellett, veretlenül, három dön­tetlennel bronzérmes lett. De mint tudjuk, a részvétel a fontos.

Berta József

Julius Hirsch (1892-1943)

Labdarúgó. 1910-ben az FV Karlsruhéval, majd 1914-ben a SpVgg Fürthtel, melynek kapitánya volt, né­met bajnok. Hétszeres német váloga­tott. A német válogatottban a Magyarország elleni találkozón, 1911 decemberében debütált (1:4). A leg- többszöri válogatottsággal bíró zsidó származású labdarúgó volt. 1933-ban, a nácik hatalomra kerülése után, mint minden zsidót, kizárták egyesületéből. 1943. március 1-jén deportálták Auschwitzba. Halálának pontos dátuma ismeretlen.

A róla elnevezett díjat 2005 óta a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) olyan személyeknek, ill. szervezetek­nek ítéli oda, akik és amelyek kihasz­nálva előkelő társadalmi pozícióju­kat, a szabadságért, a toleranciáért és az emberségért lépnek fel.

Címkék:2006-06

[popup][/popup]