Demonstráció és flash mob Budapesten

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

„A Fidesznek el kell döntenie, hogy Szabó vagy Lezsák pártja-e”
Forrás: HVG

2008. április 13. / Szegő Péter

Több ezer ember vett részt azon az antináci tüntetésen, amelyet magánemberek szerveztek péntek délutánra az újlipótvárosi Hollán Ernő utcába. Közben a Tomcat néven ismert Polgár Tamás pólóárus koncertjegyet vett a Broadway jegyirodában, előtte és utána pedig többszáz – időnként egy-kétezer – ember társaságában végigtüntette a délutánt és az estét, majd a nap végén őrizetbe vették.

A nap első, a tudósító által ismert megmozdulására 15 órakor került sor. Polgár Tamás pólóboltja előtt a jobbközép Reakció tartott néhány fős demonstrációt. Ezen a hvg.hu tudósítója nem tudott egy elhúzódó interjú fölvétele miatt részt venni: mire negyed négyre odaért, már sehol nem volt senki. Pedig a meghívó sokat sejtetett: „Tomcaték nem szolgálják ki a magyart. […] A deja vu flash és anti-flash mobok napján 15 órakor a Teréz krt. 6. előtt tiltakozunk néhányan, akiket felháborít a magyar- és reakciós-ellenes diszkrimináció”.

Fél négy körül a radikális nacionalisták még csak lézengtek a gyülekezőhelynek szánt Jászai Mari téren, viszont a Katona József utca és a Hollán Ernő utca kereszteződésének környékén már szép számmal gyülekeztek az antinácik. A Pozsonyi út 5. szám alatti Láng Téka könyvesbolt vezetője, Rédei Éva a hvg.hu-nak úgy nyilatkozott: fél attól, hogy a nacionalisták betörik a kirakatát. „Ma nem, mert annyi rendőr van, de később igen. A legelszomorítóbb az, hogy 2008 Magyarországán ettől kell félni.” Rédei hozzátette: a boltnak olyan riasztórendszere van, ami értesíti a hatóságokat.

Merker Dávid, az SZDSZ XIII. kerületi önkormányzati képviselője azt, hogy Sólyom László köztársasági elnök a tüntetés napjának délelőttjén felkereste a jegyirodát, úgy kommentálta: „Nagyon sokan vártak az államfő egyértelmű kiállására és örvendetes, hogy ez most megtörtént.”

A Fidesz-KDNP XIII. kerületi frakcióvezetője, a kezében fideszes zászlót tartó Spaller Endre szerint nem baj, hogy pártemblémával vonul. „Itt lesz az MSZP elnöke, a szervezők nagyrészt SZDSZ-esek. Bízom benne, hogy a fideszes pártzászló nem jelent problémát” – hangsúlyozta. A tüntető antinácik között megjelent számos ismert művész, médiamunkás, közéleti személyiség és politikus, Dés Lászlótól kezdve Galambos Péteren át Iványi Gáborig.

Egy helyi lakos, a több nemzeti radikális honlapon is publikáló Bodó Kirchsteuer Attila élénk vitába keveredett Szabó György XIII. kerületi fideszes képviselővel, az ezt megelőző hétfői (ellen)tüntetés egyik – azóta életveszélyesen megfenyegetett – szervezőjével.

A rendezvényen összesen ketten szólaltak föl. Mucsi Zoltán arra kérte a sokaságot, hogy ne jelszavakat skandáljon, hanem – április 11-e, József Attila születési évfordulója és a költészet napja lévén – hallgassa a felvételről sugárzott József Attila- és Radnóti-verseket. Gerhard Schröder volt német kancellár arról beszélt, hogy ki kell állni az erőszak áldozatai mellett. Hangsúlyozta: Európát egyszer már lángba borította a náci erőszak. Németként tudja, hogy meg kell védeni a szabadságot a szélsőséges erőszakkal szemben, akár ilyen tömegtüntetésekkel is.

A tudósító a front túloldalán már gyülekező radikális nacionalistákat is megtekintette. A Nagy-Magyarországot ábrázoló ruhákat, jelvényeket, és medálokat, zászlókat, stb. viselők fő ellenségnek nem a trianoni utódállamok domináns nemzeteit, hanem a zsidókat tartják. „Számoljatok el a szétlopott vagyonnal!” – kiáltotta egyikük, s ez még a legvisszafogottabb megnyilvánulás volt. A rendőrkordon mögötti első sorban megjelent ifjabb Hegedűs Lóránt, a MIÉP volt országgyűlési képviselője, Gonda László Kossuth téri főforradalmár, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 elnöke, Toroczkay László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke és Budaházy György.

A hvg.hu azon kérdésére, hogy Gyurcsány Ferenc csütörtöki bejelentése, miszerint részt vesz a megmozduláson – tehát nem maga a részvétel, hanem annak bejelentése – nem vágja-e haza az egészet, az egyik szervező, Mucsi Zoltán színművész úgy válaszolt: azt lehet tudni, hogy mi a szervezők szándéka, de azt nem, hogy ki mire akarja fölhasználni. Deák Gábor könyvkiadó, aki szervezőként szintén részt vett a megmozdulás előkészítésében, hozzátette: itt politikailag mindenféle ember van, tehát nem kizárólag a kormánypártok szimpatizánsai vesznek részt az eseményen.

Ugyanerre a kérdésre a tömegben megjelent, gorillák és fotósok által teljesen körbezárt Gyurcsány Ferenc kormányfő úgy válaszolt: „Nem lehet fontosabb a konzervativizmusunk, liberális vagy szociáldemokrata meggyőződésünk, mint az antifasizmus. […] A Köztársaság miniszterelnökeként az a dolgom, hogy hívjam a demokratikus sokaságot.” Arra a fölvetésre, hogy itteni megjelenésének beharangozása számos jobbközép embert elriaszthatott, a miniszterelnök úgy válaszolt: „Akinek fontosabb a konzervativizmus, mint az antifasizmusban való osztozás, az, azt gondolom, hogy a III. Magyar Köztársaság (Helyesen: II., mert 1918-19-ben Népköztársaság volt – Sz. P.) belső hangsúlyaiban talán bizonytalankodik – tette hozzá a kormányfő. Egy kérdésre válaszolva azt mondta: ha Schröder ott van az antifasiszta tüntetésen, az nemcsak nekünk, magyaroknak fontos. Az fontos az európai demokratikus közösségnek, fontos Németországnak. Örülök, hogy így döntött, még akkor is, ha […] magánemberként, barátként volt itt.”

Oszlatás a Clark Ádám téren

Az antináci fölvonulás csendben véget ért. A Polgár Tamás-féle tüntetés résztvevői közben átvonultak a Kossuth térre, majd onnét a Szabadság térre. Polgár a Szabadság téren Jászi Oszkárt, bírálta: „Részt vett az 1918-as patkánylázadásban; ha lenne szobra, lehánynám” – fogalmazott a szónok.

A tudósító egy Fidesz-táblával vonuló ifjútól, bizonyos Borsik Mártontól azt kérte, hogy kommentálja Szabó Györgynek és Spaller Endrének a másik tüntetésen való megjelenését. „A Fidesznek el kéne döntenie, hogy Szabó György vagy Lezsák Sándor pártja-e, mert mindkettő nem lehet egyszerre” – hangsúlyozta Borsik. Hozzátette: ezzel a stratégiával nem lehet választást nyerni. A jobboldal heterogén és nem működik az az orbáni stratégia, hogy minden jobboldali szavazót megnyerjen magának. 2002-ben és 2006-ban sem jött be ez az elképzelés. Hozzátette: ha a Jobbiknak esélye lesz bejutni az Országgyűlésbe, akkor lehet, hogy 2010-ben a Jobbikra szavaz.

Üde színfoltja volt a radikálisok menetének Polgár Tamás következő bejelentése: „Nyolc órakor találkozunk a Roosevelt téren, régebben Széchenyi tér, mi Széchenyi térnek hívjuk. A Roosevelt térről a tüntetők többsége Polgár Tamás vezetésével átvonult a Clark Ádám térre. Amikor a Roosevelt téren Polgár tréfásan arra kérte a tüntetőket, hogy a Lánchídon ne mészároljanak le zsidó csecsemőket, valaki – szintén tréfásan – úgy válaszolt: „Mi nem vagyunk olyanok.”

Polgár és a kivezényelt rendőri erők parancsnoka között élénk szóváltás zajlott le a Clark Ádám téren. A pólóárus szerint a téren törvényesen tüntethetnek a Lánchíd budai hídfőjénél, a főparancsnok azt másképp látta, így tömegoszlatás következett. A Clark Ádám teret a rendőrség három oldalról lezárta és arra szólította föl a tömeget, hogy a Fő utca irányába hagyja el a helyszínt. Pillanatokkal később azonban a Fő utca torkolatát is lezárták, így elvonulási lehetőség nem volt, Polgár Tamást pedig bekasztlizták.

Tekintettel arra, hogy a hvg.hu tudósítóját a rendőrség igazoltatta, majd följelentette be nem jelentett tüntetésen való részvételért, s a tudósító nem akarta, hogy egy esetleges második igazoltatásnál be is vigyék, 20.45 körül elhagyta a helyszínt.

[popup][/popup]