Csehország

Írta: V.Gy. - Rovat: Archívum, Világ

10 millió között 3 ezer

Az 1989-ben elindult ״bársonyos forradalom” óta több a templomba járó Prágában és néhány nagyvárosban, feléledt a közösségi élet is, megerősödött a zsidó öntudat. Az országban 3 ezer zsidót tartanak számon a hitközségek, s ezek egyharmada a fővárosban él. E lélekszám többszöröse emigrált az elmúlt évtizedekben, ezért is öregedett el a kehila. Így a közeljövő legfontosabb feladata egy kórház, vagy legalább valamilyen rendelő megteremtése és egy szociális otthon berendezése.

Hasonlóan sürgető feladat a tanítás. Sok szülő, aki maga nem részesült zsidó szellemű nevelésben, gyerekében szeretne az identitást felkeltetni, a hagyományokkal azokat megismertetni. Mivel az államosítások óta nincs zsidó iskola, vasárnapi tanfolyamokon szerezhetnek a gyerekek, s az iskolapadból már kinőttek ismereteket.

Az anyagiak azonban hiányoznak. Néhány egykori, tulajdonában volt ingatlant visszakapott a hitközség, de azok bérbeadásából és más módon való hasznosításából még nem folyik be terveik megvalósításához elegendő pénz. Februárban Csehország és Németország kormányai közötti tárgyalásokon előzetes megállapodás született a jóvátételre, de ennek részleteiről Prágában még nem tudnak.

Megújult, kicserélődött a vallási és társadalmi vezetőség. Nem erős a kifejezés, ha azt írjuk, hogy elzavarták a pártállamban funkciót vállaltakat, s az értelmiségi középgeneráció kiválóságai kerültek helyükbe. A Cseh Köztársaság Zsidósága Szövetségének elnöke a 45 éves Jiri Danicek, aki a havonta megjelenő egyetlen zsidó lap, a Ros Chodes főszerkesztője. A jogot végzett Danicek és a lap több szerzője 1968 után illegális kiadványokban kezdett ״zsidókérdéssel” foglalkozni. Ő egy évet ült ezért.

Rögös utat járt be Karol Sidon, országos főrabbi. Zenetudósként kezdte, sikeres irodalmár lett, rádió- és tévéműsorok neves szerzője, műveit hazáján kívül kiadták Németországban, Hollandiában, Norvégiában és Svédországban. Karrierjének véget vetett csatlakozása a hatalommal szembeszegülő Charta mozgalomhoz. Szilencium, fűtői segédmunka, újságárusítás volt osztályrésze, majd emigrálni kényszerült. Abban az időben került közel a Tanhoz. Heidelbergben, 35 éves korában kezdett tanulni a Zsidó Tudományok Főiskoláján, majd Jeruzsálemben fejezte be stúdiumait, ott avatták ortodox rabbivá. Január óta viseli tisztségét. Személye sok embert vonz a hitközség életébe, tekintélyes a cseh hatóságok, népszerű a médiák körében.

V.Gy.

Címkék:1993-03

[popup][/popup]