Csak azért is: Izraelbe!

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Izrael

Az intifáda, majd az Öbölválság nemcsak gazdaságilag okozott, illetve okoz mind érzékenyebb veszteséget Izraelnek, hanem alkalmas lehet arra is, hogy elvágja a zsidó állam számára oly fontos emberi kapcsolatokat. Ezek elsorvasztása, a háborús hisztéria fölszítása Izrael ellenségei malmára hajtaná a vizet.

Szerte a világon számos zsidó közösség fölismerte ezt, és úgy határozott, hogy csoportos utakat szervez Izraelbe.

A franciaországi Cionista Szövetség kezdeményezésére már tavaly november végén százfőnyi csoport járt Jeruzsálemben, decemberben és januárban Olaszországból és Dél-Afrikából indultak nagyobb csoportok. Az argentínai Cionista Szövetség január elejére háromszáz zsidó turista számára bérelt repülőgépet, hogy Izraelbe utazzanak.

Ugyancsak januárban járt ott 250 zsidó az amerikai Atlantából, hogy így juttassa kifejezésre szolidaritását a veszély órájában az iraki fenyegetésekkel szemben. A csoport találkozott izraeli politikusokkal és a hadsereg képviselőivel.

A Cionista Világszövetség felhívta a világ különböző zsidó szervezeteit és testületéit, mutassák meg Izrael iránti elkötelezettségüket. „Ma fontosabb, mint eddig bármikor – hangzik a felhívás -, hogy Izrael­ben rendezzenek konferenciákat és találkozókat.”

Ezekhez a hírekhez örömmel tesszük hozzá, hogy a magyarországi zsidóság képviselőit sem rettentette el az öböl-háború Izraeltől. Január folyamán ott járt Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója, valamint a magyarországi rabbikar küldöttsége. Február elején indult útnak az a különféle zsidó szervezetek tagjaiból álló csoport, amelyet előreláthatólag továbbiak is követnek, és amely mintegy két hétig kisegítő munkát végez a rendkívüli helyzetből adódó feladatok ellátására aszerint, ahogyan a helyi hatóságok igénybe kívánják venni.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület felajánlotta, hogy szolidaritásból véradást szervez az iraki rakétatámadások sebesültjeinek megsegítésére, ha Izrael budapesti nagykövetsége szükségesnek tartja ezt.

A tervek szerint február 10-én rendezik meg Jeruzsálemben a különböző országok zsidó parlamenti képviselőinek második nemzetközi konferenciáját. A hatnapos tanácskozásra tíztagú magyar delegáció is jelentkezett.

Lapunk e számának zártáig, vagyis január végéig ezekről a hazai kezdeményezésekről adhattunk hírt.

 

Címkék:1991-03

[popup][/popup]