Cannavaro fasiszta jelképpel ünnepelte a Real Madrid bajnoki címét

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 19.

Kínos tévedés miatt kell magyarázkodnia Fabio Cannavarónak, a Real Madrid olasz labdarúgójának. A játékos a klub bajnoki címének ünneplése közben olyan zászlót terített magára, amelyen egy fasiszta szimbólum volt látható.

  Fabio Cannavaro  
  Fabio Cannavaro  

A Real Madrid vasárnap este a Mallorca legyőzésével megszerezte a klub történetének harmincadik bajnoki címét. A hallatlanul izgalmas utolsó fordulóban, az azonos időpontban kezdődő találkozóknak köszönhetően a 80. percig még a Barcelona tűnt bajnoknak, ám a madridiak megfordították saját meccsüket, és megnyerték a Primera Divisiót.

Ünneplő sztárok fent és lent

A találkozót követően hatalmas ünnepség vette kezdetét a Bernabeu stadionban, melyen Antonio Cassano kivételével az összes játékos részt vett. A díszpáholyban feltűnt többek között a teniszező Rafael Nadal és David Beckham jó barátja, Tom Cruise is. A stadionban lekapcsolták a világítást, a szurkolók pedig a magasba emelték a székük alá előzetesen elhelyezett fénylő papírdíszeket, s a stadionnyi mozgó “fénysereglet” fantasztikus látványt nyújtott.

A spanyol játékosok legtöbbje a klub címerével ellátott zászlót, sálat lobogtatott, míg a külföldiek saját országuk nemzeti lobogójával a vállukon rótták a tiszteletköröket.

Cannavaro és a fasizmus

Fabio Cannavaro, a klub olasz világbajnok védője azonban nem nézte meg milyen zászlót terít magára, amiért most kikezdte őt az olasz sajtó. Az olasz lobogón ugyanis az elhíresült vesszőnyaláb volt látható, melyről maga a fasizmus is a nevét kapta.

Csak lobogtatni akartam a zászlónkat és kész. Amikor észrevettem, mi van rajta, összehajtottam, hogy ne látszódjon” – magyarázkodott később a világbajnok labdarúgó, aki elmondása szerint egy ultracsoporttól kapta a zászlót a meccs után.

Balhéba torkollott az ünneplés

A szurkolók Madrid utcáin is folytatták az ünneplést, de üröm vegyült az örömükbe, amikor rendbontásokba csapott át a fieszta, s a rendfenntartók is közbeavatkoztak. A felhevült drukkerek petárdákkal és palackokkal dobálták meg a rendőröket, akik viszonzásul gumilövedékeket lőttek a tömegbe. Az összecsapások során legalább százan megsérültek, 22-en kórházba kerültek, 12 embert pedig letartóztattak.

  Fasces  
  Fasces  

Mi is a Fasces?
Fasces, az ókori Rómában, a köztársasági időkben a lictorok bőrszíjakkal összekötött vesszőnyalábja, amelyből egy bárd éle látszott ki. A római tisztségviselők hatalmának jelképe volt, azt fejezte ki, hogy a lictoroknak hatalmukban állt testi fenyítést kiróni. A fasces szóból származik a fasizmus kifejezés is és a vesszőnyalábot jelképként használta Benito Mussolini rendszere is. A zászló egyébként nagyon hasonlít a Fasizmus és Szabadság politikai mozgalom honlapján látható lobogóra. Wikipedia

(Forrás: Index)

[popup][/popup]