Cáfol az izraeli nagykövet

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. július 4. Izrael budapesti nagykövete, David Admon ellen vizsgálatot indított a jeruzsálemi külügyminisztérium – közölte tegnap a Jediót Ahronót című izraeli lap. Állítása szerint a diplomatát azzal gyanúsítják, hogy részese volt azoknak a tárgyalásoknak, melyek célja a budapesti Szabolcs ­utcai kórház (az egykori zsidókórház) eladása egy izraeli vállalkozói csoportnak. Ha az ügylet létrejött volna, a nagykövet fia, Eran Admon magas járulékban részesült volna – írta a lap.

  David Admon  
  David Admon  

Az újság szerint az izraeli külügyminisztérium olyan híreket kapott, hogy Admon – kapcsolatait kihasználva – izraeli vállalkozókat hozott össze magyar kormánytényezőkkel, hogy az egyébként bezárással fenyegetett kórház eladásáról tárgyaljanak.

A nagykövet elmondta a Jediót Ahronótnak, hogy a budapesti zsidó hitközség kérte a segítségét, “és én ezt minden energiámmal megadtam. Nincs semmi részem az ügylettel kapcsolatos üzleti vagy más nyereségben. Mindenkinek segítek, aki az izraeli-magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztésében érdekelt” – szögezte le. A nagykövet fia, Eran nem volt hajlandó az újságíróknak nyilatkozni.

A Népszava is felhívta a nagykövetet, aki ezúttal is a leghatározottabban cáfolta, hogy akár neki, akár a fiának bármi haszna származott volna a kórház körüli tárgyalásokból. Hogy mi történt, azt a következőképpen mondta el: nemrégiben nála járt a kórház igazgatója és egyik orvosa, és segítséget kértek tőle a Szabolcs utcai intézmény érdekében. A terv az volt, hogy annak ügyeibe “beszáll” az izraeli Aszuta magánklinika. A befektetők tárgyaltak is erről a kormánnyal. Szó volt továbbá arról, hogy a befektetőket a nagykövet fia segítségével vonják be, de erre végül nem került sor, így a fiának nem is származhatott haszna a dologból.

– Mivel magyarázza akkor az ön és a fia elleni támadásokat? – kérdeztem a nagykövettől. Admon úr emlékeztetett: ő egyfajta politikai kinevezett, ami sokaknak nagyon nem tetszik az izraeli külügyminisz­tériumban. Ott egyesek nem tudják elviselni, hogy nagykövetként sikeres. Márpedig az – elég csak arra emlékeztetnie, hogy három évvel ezelőtt, amikor Budapestre érkezett, a két ország kereskedelmi forgalma még csak évi 140 millió dollár volt, szemben a mostani ötszázzal. De vehetjük az izraeli befektetéseket is, melyek volumene a három évvel ezelőtti kétmilliárd dollárról ötmilliárdra nőtt. Amellett jó kapcsolatokat épített ki Budapesten mindenkivel.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv), Kepecs Ferenc

(Forrás: Népszava)

[popup][/popup]