Bush: bombáznunk kellett volna az Auschwitzhoz vezető utakat!

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Stop!

2008. január 11. Több mint hat évtizeddel a második világháború után George Bush amerikai elnök úgy vélekedett pénteken a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékhelyen tett látogatásán, hogy hibázott az akkori amerikai kormány, amikor úgy döntött, hogy nem bombáztatja az auschwitzi haláltáborhoz vezető utakat, vasútvonalakat.

Amikor a megsemmisítőtáborról készült korabeli amerikai légi felvételeket nézte, odahívta külügyminiszterét, Condoleezza Rice-t, aki szintén részt vett az emlékhelyen tett látogatáson, és elbeszélgetett vele arról, vajon miért nem bombáztatta a hajdani amerikai kormány a haláltáborhoz vezető utakat, vasutakat – mondta újságíróknak Avner Salev, az emlékhely elnöke. “Bombáznunk kellett volna” – idézte Salev az amerikai elnököt. “Bush elnök láthatóan megrendült, kétszer is könnyet láttam a szemében” – mondta Salev.

A kipát (a vallásos zsidók hagyományos fejfedőjét) viselő amerikai elnök koszorút helyezett el egy kőlapon, amely holokausztáldozatok hat haláltáborból származó hamvait fedi, majd fáklyát gyújtott az áldozatok emlékére. Az Emlékezés Csarnokában meghallgatott egy zsidó imát, amelyet az áldozatokért mondtak.

A látogatás végén Bush csak annyit írt az emlékhely vendégkönyvébe: “Isten áldja meg Izraelt”. Úgy fogalmazott az emlékhely bejárása után tett nyilatkozatában, hogy a Jad Vasem “kijózanító emlékeztető”, figyelmeztet arra, hogy “a gonosz létezik, és szembe kell vele szállnunk”.

Az elnöki vizit idejére lezárták az emlékhelyet minden más látogató előtt, s fegyveres katonákkal, valamint rendőri helikopterrel őriztették a létesítmény környékét.

Bush már korábban is járt a Jad Vasemben – 1998-ban, amikor még Texas állam kormányzója volt.

[popup][/popup]