Brutális neonácit tartóztattak le Németországban

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 11. Letartóztatták hétfőn a németországi Szász-Anhalt tartományban egy neonáci erőszakcselekmény egyik elkövetőjét, eljárásbeli mulasztások miatt pedig felfüggesztették egy helyi rendőrségi vezetőt.

A tettes kézre kerítését célzó körözés vasárnap járt eredménnyel, a letartóztatási parancsot pedig hétfőn adta ki ellene egy helyi bíró. A szóban forgó személy már többször is volt büntetve szélsőjobboldali bűntettekért és testi sértésért.

A Szász-Anhalt tartományban lévő Halberstadt városban egy színtársulat tagjait bántalmazta egy neonáci verőosztag. A Nordharzer Sta:dtebundtheater 14 fiatal táncosa, énekese ellen intézett támadás miatt a társulat lemondta a Rocky Horror Picture Show című musical szombat esti előadását. A művészek közül többen súlyos sérüléseket (orrcsont-törést, állkapocs- és bordazúzódást, szemsérülést) szenvedtek. A brutális cselekmény konkrét oka a rendőrség feltételezése szerint az volt, hogy a támadókat fölingerelte az egyik színész punk frizurája. A Harz-hegység lábánál fekvő Halberstadtban évek óta ismétlődnek újfasiszta suhancok hasonló akciói.

Mint a színészek a ZDF televízióban elmondták, a támadás teljesen váratlanul érte őket. Mivel a suhancok brutális erővel léptek fel (a helyszínen még hétfőn is látszottak az aszfaltra fröccsent vér nyomai), nyomban hívták a rendőrséget. Annak emberei egy percen belül megjelentek, ám ahelyett, hogy a még a helyszínen tartózkodó támadókat fogták volna el, a sértettek személyazonossági okmányait kérték, és adminisztratív teendőkbe kezdtek.

További hét elkövetőt még keres a rendőrség. Szász-Anhalt tartomány belügyminisztériuma elismerte, hogy hibáztak a rendőrök, amikor igazoltatták ugyan a helyszínen a vasárnap végül horogra került támadót, de priuszának ellenőrzése nélkül elengedték. A támadók vezérét, akit ismernek rendőri berkekben, azonnal őrizetbe kellett volna venni – ismerte el hétfőn a városi rendőrség szóvivője, egyúttal belső vizsgálatot jelentve be a történtekkel kapcsolatban.

A városi rendőrparancsnok hétfői közlése szerint fölmentették beosztásából annak a bevetési csoportnak a vezetőjét, amelyik az erőszakcselekmény után a helyszínen intézkedett.

Valamennyi demokratikus párt elítélte a szombati támadást, bírálva a rendőri mulasztásokat, egyúttal a történtek mielőbbi tisztázását sürgetve. Felháborodásának adott hangot Wolfgang Böhmer (CDU) tartományi miniszterelnök is.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa (ZJD) ijesztőnek minősítette a halberstadti rendőrök viselkedését. “Nincs olyan érzésem, hogy a szász-anhalti rendőrség tisztában lenne a tudatbeli változás szükségességével” – jelentette ki a Der Tagesspiegel keddi számában megjelenő interjúban a ZJD főtitkára. Stephan Kramer nem kívánta általánosítva jobboldalinak minősíteni a keleti tartomány rendőreit, ám nyilvánvalónak nevezte, hogy az ottani rendőrség “strukturális problémával” küzd.

(Forrás: Forrás: MTI)

[popup][/popup]