Befellegzett a szélsőjobbnak? – Cigányozás az Európai Parlamentben

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírszerző

2007. november 10. Az összeomlás szélén áll az Európai Parlament szélsőjobboldali frakciója, ugyanis kilépéssel fenyegetőznek a román tagok. A Nagy Románia Párt öt EP-képviselőjét az dühítette fel, hogy a frakció egyik olasz tagja, Alessandra Mussolini becsmérlő megjegyzéseket tett a románokra. Az egykori fasiszta diktátor, Benito Mussolini unokája a románokat megrögzött törvényszegőknek nevezte.

A megjegyzés annak kapcsán hangzott el, hogy Olaszországban az utóbbi időben több tucat román állampolgárt toloncoltak ki. A hatósági akcióra azután került sor, hogy Olaszországban egy romániai roma bevándorlót gyanúsítottak meg egy nő meggyilkolásával.

Alessandra Mussolini azt is mondta, hogy az olaszok alig látnak különbséget a románok és a romák között. Ez utóbbi kijelentés különösen felháborította a Nagy Románia Párt politikusait, hiszen maguk is vad nacionalisták és cigányellenesek.

A képviselők emailben tudatták, hogy nem hajlandók a továbbiakban együttműködni az olasz politikussal. Amennyiben az öt román képviselő úgy dönt, hogy kilép a frakcióból, akkor a szélsőjobboldali képviselőcsoport megszűnik.

Az EP szabályai szerint ugyanis egy frakcióba minimum húsz képviselő kell, akik legalább hat ország állampolgárai. A képviselőcsoport csak januárban alakult meg, azután, hogy Bulgária és Románia csatlakozott az Európai Unióhoz.

A fő európai politikai családok nem működnek együtt a frakcióval, így különösebben nem bánnák, ha az megszűnne.

Martin Schulz, a szocialisták vezetője azt mondta, hogy a frakció szétesése nagyon jó lenne Európának. A liberálisok vezetője, Graham Watson szerint a szélsőséges politikusok saját idegenellenes filozófiájának áldozatává váltak.

[popup][/popup]