Baljós jelek Lettországban

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Külpolitika

A nemzeti újjászületését élő és függetlenségre törekvő Lettország­ban feltámadtak a soviniszta, antiszemita, sőt, fasiszta múltú szerve­zetek is. Ilyenek a Tűzkeresztesek (Ugunskrusts) és a Villámkereszte­sek (Perkonkrusts). Ez a két szerve­zet a második világháború idején közreműködött a lettországi zsidók megsemmisítésében. Újjáalakultak olyan diákszervezetek is, amelyek e tekintetben kiemelkedő szerepet töl­töttek be. Ismét színre lépett a Dau­gava Sólymai (Daugavas Vanagi) elnevezésű fasiszta szervezet. Számos helységben olyan személyeknek állí­tottak emlékművet, akik SS-alakulatokban harcoltak.

Kívánatos lenne – írja B. Press berlini professzor az Allgemeine Jüdische Wochenzeitungnak -, hogy a független, demokratikus Lettor­szág hívei szabadon és hivatalosan elítéljék a hazájuk földjén zsidók ellen elkövetett tömeggyilkosságo­kat. Ezzel erkölcsi érettségüknek ad­nák jelét.

A vészkorszakban nyolcvanezer lettországi és kétszázezer máshon­nan odahurcolt zsidó lelte halálát a balti köztársaság területén. Részben lett fasiszták közreműködésével.

 

Címkék:1990-11

[popup][/popup]