Az MSZP szcientológusra bízta katolikus-zsidó megemlékezést

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Index

2008. április 24. / Spirk József Lefújták a Magyar Progresszív Társaság Platform múlt szombatra hirdetett programját, amelyen a progresszív szocialisták a boldoggá avatott zsidómentő Salkaházi Sárára emlékeztek volna. Kiderült ugyanis, hogy egy zsidó ünnep miatt baj van az időzítéssel. A platform honlapján viszont az állítják, hogy rendben lezajlott a Világ Igazaira emlékező összejövetel.

Nem vették jó néven – értesüléseink szerint – a holokauszt egykori üldözöttjei, hogy a háborús idők magyar zsidómentőire emlékező összejöveteleinek szervezésénél az MSZP nem vette figyelembe, hogy az időpont hagyományos zsidó ünnepre, a pészách első napjára esik. A tiltakozás miatt a rendező, a progresszív platform végül lefújta a megemlékezést.

A miniszterelnök kabinetfőnöke, Ficsor Ádám által vezetett platform meghívója szerint a szocialisták a magyar holokauszt emléknaphoz kötődően akartak tisztelegni a szociális testvéri rend egykori tagja, Salkaházi Sára előtt, aki 1944-ben több mint száz zsidó életét mentette meg, mielőtt maga is a nyilasok áldozata lett. Salkaházi Sára 1977-ben megkapta a Világ Igaza kitüntetést, 2006-ban a pápa boldoggá avatta. Az MSZP-s platform szándéka az volt, hogy a demonstrációval támogassa a ferencvárosi önkormányzat kezdeményezését, hogy Tűzoltó u. 34. szám melletti új közparkot Salkaháziról nevezzék el.

“A Salkaházi-megemlékezéshez további egyeztetésekre lesz szükség, de egy későbbi időpontban biztos megtartjuk a rendezvényt” – mondta az Indexnek Kopiás Gábor, aki a platform által szétküldött meghívón a program koordinátoraként szerepelt. Kopiás szerint lehet, hogy az április 19. nem a legjobb dátum volt, de a Salkaházi Sárához hasonló személyiségekről való megemlékezés amúgy sem a zsidóságnak, hanem főként a többségi társadalomnak szól. Kopiás szerint az első verzióval csupán az április 16.-hoz a magyar holokauszt emléknaphoz kerestek közeli dátumot, bár az április 19. sem az ő ötlete volt.

A megemlékezés kimondott célja volt az MSZP egyházi kapcsolatainak javítása. Ezért meglepő az is, hogy a szervezést Kopiás személyében egy ismert szcientológusra bízták. Kopiás szerint vallási hovatartozásából valóban nem csinált titkot, szerepelt még a Heti válasz nagy botrányt kavart cikkében is, amiben a befolyásos szcientológusokat vették sorra, viszont úgy gondolja, ez nem lehet ok arra, hogy bárki megkérdőjelezze a program alapvetően pozitív szándékait.

A Világ Igazaira emlékező progresszív szocialistákról a hétvégén hírt adott az MTI is. A 7-8 fővel Karády Katalin színésznő emléktáblájánál tartott szombati koszorúzás mellett a híradásban mint lezajlott ünnepséget megemlítik a Tűzoltó utcait is. A hírt a platform is feltette az MSZP honlapjára.

[popup][/popup]