Az első hónap…

Írta: Az első hónap... - Rovat: Archívum, Hazai dolgaink, Interjú

1994. október 16-án avatták fel a Révay utcai Zsidó Közösségi Házat. Látogatói nézhettek már filmeket, neves és nép­szerű emberekkel beszélgethettek egészségvédelemről, a zsidó identitásról, a kisebbség helyzetéről, zenéről; megkezdték a vasárnapi gyerek és ifjúsági foglalkozásokat.

A működés első hetének tapasztalatairól kérdeztük Fischer Miklósi, a ház koordinátorát.

  • A zsidó óvodák, iskolák, a Pedagógium diákjainak adott programismertetővel igyekszünk eljutni a családokhoz, elküldtük továbbá a programot az avatóünnep vendégeinek, megjelent a Magyar Hírlapban és az Új Életben.

E beszélgetésig csupán néhány eseményre került sor. Vagy ezren nézték meg a bécsi Képzőművészeti Akadémia festőnövendékeinek Theresienstadt” című tárlatát; a Sha­lom klub hívta meg Ember Judit rendezőt, és két napon át nagy érdeklődés mellett vetítették Ne vígy minket a kísértésbe című filmjét. Már az első vasárnap közel két tucat gyerek játszott, gyöngyöt fűzött, gyurmázott, zsidó játékokat tanult.

  • Már az első hónap programja is egy koncepció alapján állt össze, és ezekhez hasonlóak lesznek a további rendez­vények, vagy az előkészítésre szűk idő állt rendelkezésükre, ezért a november rögtönzött volt?

Már novemberben arra törekedtünk, hogy kialakuljon a hét minden napjának profilja. A kedd lesz a filmklubé, a filmvetítések napja, a szerda a tudományos és más előadásoké, csütörtökönként színházra, előadói estekre, talk show-ra várjuk az érdeklődőket. A szombat este a könnyű szórakozásé, a diszkóba minden korosztályt hívunk. Külön felhívom a figyelmet nyelv- és számítógépes tanfolyamainkra! Kerámiastúdiónkban megvan az alkotás min­den eszköze, gazdag a filmtárunk. Ezekkel szemben a könyv­tárat gyarapítani kellene – adakozással is.

  • Ismerőseim közül sokan szeretnének valami klubfélében csevegni, de elegáns környezetben. Itt a külsőségek ehhez megfelelőek. Jöhetnek majd?
  • Több címen is! Tervezzük például a magányosok klub­ját…
  • Magányos házaspároknak is?
  • Természetesen! Az üzletemberek klubjában bizonyára új vállalkozások teremtődnek. Ezt segítheti a számítógépes hálózatunk, amivel bekapcsolódhatnak a számítógépek nemzetközi világába.

Lesznek egyedi rendezvények. Rövidesen itt tartja ván­dorgyűlését a Magyar-Izraeli Pszichiátriai Társaság; Izrael budapesti nagykövetségének segítségével pedig december­ben két kiállítást is rendezünk: az egyiken a kortárs izraeli festők mutatkoznak be, a másikon pedig Jeruzsálemet ismertetjük meg a festők szemével. Szervezzük az izraeli költők estjét is.

  • Nyilvánvaló, hogy ennek a kulturális centrumnak a fenntartása, működése hatalmas összegbe kerül, amihez legalább részben hozzá kell járulniok a használóknak is. Lesz tagsági díj, az egyes előadásokra belépőjegy?

Csekély mértékű hozzájárulást valószínűleg minden programunkon fogunk szedni. Lesz tagságikártya-rendszer, illetve bérletek, melyekkel minden még kevesebbe kerül.

Az első hónap…

Címkék:1994-12

[popup][/popup]