Az Árpád-sávos zászló és a jobboldal II. rész

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Szegő Péter / 2007. július Két kérdést intézett szerkesztőségünk az Árpád-sávos zászlóról a politikai paletta jobboldalán elhelyezkedő, vezető értelmiségiekhez.
1.A zászló mind a szélsőjobb, mind a Fidesz rendezvényein feltűnik. Úgy tűnik, hogy a jobboldal kanonizálta azt. Mit gondol, mi az üzenete az Árpád-sávos zászlónak és használatának? Miért használják, akik használják és mit kéne ezzel kezdeni?
2. Helye van-e az Árpád-sávos zászlónak a mai magyar politikában? Mi a véleménye az Árpád-sávos zászló mai politikai használatáról?

“Sokan nem tudják, a zászló lengetésével milyen sebeket tépnek föl”

Granasztói György egyetemi tanár, a történelemtudományok doktora, az ELTE Atelier kutatócsoportjának alapítója

  Granasztói György  
  Granasztói György  

1. A zsidóság vészkorszaka a mai magyar nemzeti gondolkodás meghatározó része. Ha valaki nemzeti alapon gondolkodik, tehát a nemzetet közösségként fogja föl – melynek élő, illetve mártírhalált halt zsidó honfitársaink természetesen a részei –, akkor tudomásul kell vennie, hogy az Árpád-sávos zászló sokak érzékenységét sérti. Úgy érzem, hogy a magyar jobboldal vezető politikusai ezt a szempontot igyekeznek figyelembe venni. Ki kell, hogy fejeződjék egy állampolgárok közti – erkölcsi és kulturális alapon álló – szolidaritás. Hozzáteszem, hogy a szolidaritásnak addig kell tartania, amíg nem használják föl kalandor politikai célokra. Bár a nemzeti szolidaritás nevében én az Árpád-sávos zászló használatát mélyen elítélem, valószínűnek tartom, hogy az Árpád-sávos zászló teljesen sosem fog eltűnni. Aki tisztességesen és érzékenyen viszonyul a dolgokhoz, annak rég magába kellett volna szállnia az Árpád-sávos lobogó használatát illetően. Elfogadhatatlan, hogy a zászlót, melynek nagyon régi történelmi hagyománya van heccből, meggondolatlanságból, barbárságból vagy polgárpukkasztásból használják, de ugyanígy elítélem azokat is, akik a zsidóság – és mindannyiunk – fájdalmát kihasználva politikai célokból riogatnak az Árpád-sávos zászlóval, és a politikai korrektség nevében korlátoznák a szabad véleménynyilvánítást. A törvényi tiltást mélyen ellenzem. Bár az Árpád-sávos és a nyilas zászló nem azonos, a lényeg nem ez, hanem az, hogy sokan nem tudják, a zászló lengetésével milyen sebeket tépnek föl.

2. Ez egy nemzeti jelkép és a nyolcvanas évek óta a történelmi zászlók között szerepel az állami ünnepségeken. A vészkorszakot tisztázó viták 1945 óta nem zajlottak le, 1990-ig alig történt valami, a szőnyeg alá söpört kérdések még mindig a szőnyeg alatt vannak. Politikai értelemben a nemzeti érzést és összetartozást kifejező jelképnek a nemzeti zászlót tartom. Nincs kétségem, hogy a magyar társadalom túlnyomó többségének ugyanez a véleménye.

“Rossz emlékeket ébreszt”

Solymosi Frigyes Széchenyi-díjas vegyészprofesszor, akadémikus, a Professzorok Batthyány Körének, valamint az Orbán Viktort is tagjai között tudó Szövetség a Nemzetért Polgári Körnek alapító tagja

  Solymosi Frigyes  
  Solymosi Frigyes  

1. Semmiképpen nem gondolom, hogy a Fidesz vagy a mérsékelt jobboldal kanonizálta volna az Árpad-sávos zászlót. Ennek ellenére sajnálatosnak tartom, hogy rendezvényeiken olykor feltűnnek. Mindaddig azonban, amíg a törvény nem tiltja használatát, nem lehet ellene sokat tenni. Nyilvánvalóan én nem tudom, hogy az ezt a zászlót lengető embereket mi motiválja, és mit akarnak ezzel üzenni. Hinni szeretném, hogy semmi nem köti őket azokhoz az eszmékhez és mozgalmakhoz, melyeknek tagjai ezt, vagy az ehhez nagyon hasonló zászlókat lengettek a háború előtt és alatt. Amennyiben ezzel a zászlóval kívánnak nagyobb hangsúlyt adni hazafias érzéseiknek, akkor hibát követnek el, nagyfokú érzéketlenségről adnak tanúbizonyságot, mert nem gondolnak arra: ez az Árpád-sávos zászló rossz emlékeket ébreszt azokban az emberekben, akiket vagy akiknek a hozzátartozóit annak idején ilyen zászlók lobogtatása mellett szedték össze és vitték a megsemmisítő táborokba. Rossz érzéseket kelt bennem is, aki ’44-ben, tizenhárom eves koromban, a főváros utcáin bolyongva könnyező szemmel figyeltem, hogy a nyilas gyilkosok hogyan bánnak zsidó származású honfitarsainkkal.

2. Nézetem szerint tartózkodni kellene az Árpád-sávos zászlók politikai használatától, melynek – akarva-akaratlanul – nagyon rossz üzenete van. Hazafias érzéseinket a nemzeti lobogónkkal is ki tudjuk fejezni. Politikai csatákat más módon és más eszközökkel kell megvívni.

 

Címkék:2007-07

[popup][/popup]