Az Árpád-sávos zászló és a jobboldal I. rész

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Szegő Péter / 2007. július

Két kérdést intézett szerkesztőségünk az Árpád-sávos zászlóról a politikai paletta jobboldalán elhelyezkedő, vezető értelmiségiekhez.
1. A zászló mind a szélsőjobb, mind a Fidesz rendezvényein feltűnik. Úgy tűnik, hogy a jobboldal kanonizálta azt. Mit gondol, mi az üzenete az Árpád-sávos zászlónak és használatának? Miért használják, akik használják és mit kéne ezzel kezdeni?
2. Helye van-e az Árpád-sávos zászlónak a mai magyar politikában? Mi a véleménye az Árpád-sávos zászló mai politikai használatáról?

“A magyar szimbólumok félreértése” 

Szabad György akadémikus, nyugalmazott egyetemi tanár, 1990 és 1994 között az Országgyűlés elnöke, 1990 és 1998 között országgyűlési képviselő

  Szabad Gyorgy  
  Szabad György  

1. Különböző mennyiségben és hangulati világban tűnnek föl ilyen zászlók. A történelmi zászlók ünnepi fölvonultatása nem magyar specialitás: én először az Egyesült Államokban láttam ilyet. Rengeteg oka lehet az Árpád-sávos zászló mai használatának. A zászló használóinak többsége radikális ellenzékiségét akarja ezzel kinyilvánítani. Hiányos lehet a történelmi ismeretük, hiszen már 1848-ban is törvény rendelkezett arról, hogy a magyar zászló piros-fehér-zöld, a magyar szimbólumok félreértéséről van tehát szó. Nyilván azt hiszik, hogy mélyebbre nyúlnak a történelemben, ha az Árpád-sávos zászlót használják, s nem a piros-fehér-zöldet, holott a polgári nemzetté válás folyamatában – aminek, úgy gondolom, az örökösei vagyunk – a piros-fehér-zöld szín vált uralkodóvá. Magyarország történelmének egyik mélypontján, a 1944. október 16-a után a nyilasok megpróbálták állami jelképpé tenni az Árpás-sávos zászlót, persze a nyilaskereszttel együtt. Kezdenünk semmit sem kell vele. Azok a fiatalok, akik hallják, hogy ettől iszonyodnak a legjobban, csak azért is fogják az Árpád-sávos zászlót lengetni.

2. Egy, a múltba történő fordulásnak, illetve egy tévutas radikalizmusnak vagyunk tanúi, a Fidesz vezetése azonban nem támogatja az Árpád-sávos zászló használatát, tehát hivatalos pártálláspontként az Árpád-sávos zászló nem jelenik meg. A nyilas zászló utódjának tekinteni az Árpád-sávos zászlót azonban tévedés vagy túlzás. A betiltását mélyen ellenezném: ha betiltják, akkor titkos jellé válik. Nem szabad belemenni egy zászlóháborúba, mert elmélyítené azoknak a rosszakaratát, akiknél a rosszakarat dominál.

“A politikai megmozdulásokról el kéne tüntetni”

Lánczi András egyetemi tanár, a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének igazgatója

  Lanczi Andras  
  Lánczi András  

1. Semmilyen fölmérést sem olvastam arról, hogy kik lengetik az Árpád-sávos zászlót. A volt szocialista országok közül csak Magyarországon sikerült az elmúlt tíz évben a jobboldalt egységesíteni és egyben tartani. Ennek a jobboldalnak része az Árpád-sávos zászlók által képviselt nézetrendszer is. Nacionalisták mindenütt vannak, így Magyarországon is, és az Árpád-sávos zászló nagy valószínűséggel erős nacionalista politikai üzenetet hordoz. Mivel a jobboldal ereje és egyben gyengesége az egységében van, így ezek a zászlók megjelennek a legkülönfélébb rendezvényeken. Kanonizáltnak nem mondanám, ugyanis a Fidesz soha senkit nem buzdított az Árpád-sávos zászló használatára, sőt: március 15-e előtt kifejezetten az volt a párt kérése, hogy ne hozzanak Árpád-sávos zászlót a rendezvényükre. Valakinek a magyar államalapítást jelenti a zászló, másoknak egészen mást. Tudomásul kell venni, hogy a zászló sokakban rossz érzést, félelmet kelt, ezért szerintem politikai megmozdulásokról el kéne tüntetni. Az érem másik oldala, hogy a jobboldal politikai ellenfelei megpróbálják az Árpád-sávos zászlót kollektív bűnként kezelni. Azzal mélységesen nem értenék egyet, ha az Árpád-sávos zászló alá minden jobboldalit bevonnának baloldalról. Ez ugyanis politikai haszonszerzés.

2. Senkinek sem lehet megtiltani, hogy nacionalista retorikával lépjen föl és ebben a jelentésben használja az Árpád-sávos zászlót. Ismétlem: nem tudom, hogy kik használják ezt a zászlót, ilyen fölmérést nem olvastam. Nem véletlen, hogy egy népszerűtlenségben mélyponton lévő kormány és annak vezetője a politikai haszonszerzés reményében ezzel kapcsolatban elővette az antiszemita kártyát. Ennél károsabbat nem tudok elképzelni. Ehelyett párbeszédet tartok helyénvalónak erről a kérdésről.

Címkék:2007-07

[popup][/popup]