Az antiszemitizmus elleni egyetlen stratégia a felvilágosítás

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Metró

2008. január 31. Az antiszemitizmus ellen csak egyetlen stratégia létezik, s az a felvilágosítás – hangsúlyozta egy csütörtöki interjúban az antiszemitizmus kutatásával foglalkozó, tekintélyes berlini intézet igazgatója.

Wolfgang Benz nyilatkozata annak kapcsán látott napvilágot, hogy Németország szerdán emlékezett a hitleri rezsim hatalomra jutásának 75. évfordulójára. Az éppen negyedszázada alakult intézet igazgatója egyetértett Angela Merkel kancellárral abban, hogy figyelmeztetni kell a “polgári antiszemitizmus” veszélyeire is. A kutató szerint nem elegendő ugyanis csak a jobboldali radikálisok antiszemita nyilatkozatait, illetve cselekedeteit bírálni. Nem szabad szem elől téveszteni az úgynevezett látens antiszemitizmust sem, amely a képzettebb rétegek körében jelentkezik, s sajátos formában, illetve nyelvezetben ölt testet.

A professzor úgy ítélte meg, hogy Németország újraegyesítését követően erősödött az antiszemitizmus és az idegenellenesség az országban, egy radikális kisebbség egyre agresszívabbá vált. Wolfgang Benz egyetértett azzal is, hogy a bevándorló családokból származó fiatalok körében az antiszemitizmus erősödése figyelhető meg. Ennek egyik legfőbb magyarázata az, hogy a bevándorlók jelentős része arab államokból érkezett Németországba. Úgy vélekedett ugyanakkor: az antiszemitizmus ellen általánosságban csakis egyetlen „pedagógiai stratégia” létezik, s az a felvilágosítás, az informálás, a tárgyilagos érvelés. A zsidóellenességet a német társadalom többségi konszenzussal elvetette, s a legfőbb kihívás most az, hogy ezt mindenki felé – beleértve a bevándorlókat is – közvetítsék.

Az igazgató ugyanakkor teljességgel elvetette azokat a véleményeket, olykor az újságokban megfogalmazott „hangzatos” állításokat, amelyek szerint „minden ötödik német antiszemita” lenne. Hangsúlyozta: ha egy közvéleménykutató-intézet azt állapítja meg, hogy a németek 20 százaléka zsidóellenes érzelmeket táplál, az nem jelenti azt, hogy a zsidókat üldözni akarnák, vagy neonáci nézeteket képviselnének, vagy pedig az úgynevezett „zsidókérdés” megoldását akarnák. Ilyen kérdés egyáltalán nem létezik Németországban – hangsúlyozta Wolfgang Benz, utalva arra, hogy egy meghatározott zsidóellenes kisebbséggel ugyanakkor „együtt kell élni.”

[popup][/popup]