Az Álomszigetért lobbizott a vizsgált izraeli nagykövet

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 14. Nem az első vizsgálat indult Izrael budapesti nagykövete ellen az elmúlt napokban. Dávid Admonnak elsősorban azt róják fel, hogy saját üzleteit építgette nálunk. Az izraeli rendőrség nemzetközi bűnözéssel foglalkozó részlege vizsgálatot indított a zsidó állam budapesti nagykövete ellen.

Jutalékok és magánpartik

Az Admon elleni eljárás a Haarec és a Jediot Ahronot izraeli lapok tényfeltáró írásai alapján indult. A két újság két különböző ügyet vetett fel. Az egyik esetben Admon tárgyalásokat folytatott az egykori zsidó kórház megvásárlásáról, és eközben fia – feltehetően jutalék fejében – megbízást kapott. A másik ügy egy magánparti volt, amelyet a nagyköveti rezidencián rendeztek, de nem Admonnak, hanem egy vállalkozó barátjának.

Admon és fia egyébként mindent vádat tagadtak most is és korábban is, jegyzi meg a Haarec. (Az Indexen már 2005-ben beszámoltunk Admon elleni vádakról, de akkor még az izraeli külügyminisztériumban indult csupán belső vizsgálat.)

Rendőrségi vizsgálat

Az izraeli rendőrség szóvivője, Michal Haim megerősítette, hogy vizsgálat indult Admon ellen azzal a gyanúval, hogy jutalékot kapott bizonyos ügyletek után. Az izraeli külügyminisztérium illetékese szintén megerősítette, hogy Admon rendőrségi vizsgálat alatt áll, de részleteket nem árult el.

David Admon nagyköveti megbízatása szeptember 15-én lejár, ezért távozik posztjáról, ennek azonban semmi köze az ellene indult vizsgálathoz, mondta el az Indexnek Büchler András, a budapesti izraeli nagykövetség sajtótitkára. Hozzátette, hogy hivatalosan még nem is keresték meg a nagykövetet a vizsgálattal kapcsolatban, ők is csak a rendőrségi szóvivő nyilatkozatából, illetve a sajtóból értesültek az ügyről.

Admon szerint egyébként lejárató kampány folyik ellene, mivel kinevezéséről a miniszterelnök és a külügyminiszter döntött, így a politikai döntés támadási felületet biztosíthat egyeseknek.

A Haarec cikkében valóban kitér arra, hogy Admont viszonylag idős korában nevezték ki 2004-ben nagykövetnek (most 70 éves a diplomata), még Szilvan Salom izraeli külügyminiszter idején. Salom azt a kvótát használta ki, amely lehetővé tette számára a személyes és politikai kapcsolatokon alapuló kinevezést, noha Admon nem volt képzett diplomata.

Budapest, a fő célpont

Az izraeli lapok szerint Admon magánügyletekhez használta fel pozícióját. De nemcsak a saját üzleteinek egyengette az utat, hanem fiának és más izraeli vállalkozóknak is, és mindezt pénzért cserében tette. Állítólag megpróbálta megkörnyékezni a budapesti (fő)polgármestert, hogy közbenjárjon egy kaszinóengedélyért, pontosabban az engedély kiterjesztésért.

Admon a kaszinóengedélyt egy jeruzsálemi családnak próbálta kijárni a Haarec szerint, amelynek cikkéből nem derül ki, hogy a főpolgármesterre vagy egy kerületi polgármesterre gondol a szerző.

Melyik kaszinóról van szó?

Úgy tudjuk, a Főpolgármesteri Hivatalnak nincs semmiféle jogköre a kaszinóengedélyezésben, izraeliek pedig jelenleg egy kaszinóban érdekeltek a fővárosban, ez pedig a Várkert Kaszinó.

Bár a cégadatok szerint az ezt működtető Várkert Kaszinó Kft.-ben egy off-shore cég a tulajdonos, és a korábbi, illetve a jelenlegi tisztségviselők között magyar, izraeli és amerikai lakóhelyű személyek is felbukkannak, úgy tudjuk, mégsem erről tárgyaltak Admonék a Főpolgármesteri Hivatalban, hanem egy óbudai projektről.

Egy óbudai álomért lobbizott?

A Főpolgármesteri Hivatalban tavaly kétszer járt David Admon, mondta az Indexnek egy városházi illetékes. Egyszer Demszky Gábor fogadta egy tízperces protokolláris jellegű találkozón, de ennek 2006 közepén nem volt különösebb jelentősége.

Fontosabb volt az Ikvai-Szabó Imrével (aki Demszky helyettese) való találkozás. Ekkor a főpolgármester-helyettes mellett januárban részt vett a tanácskozáson Schneller István főépítész, Mérei Zsolt, a nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó főpolgármesteri hivatali vezető, valamint Beleznay Éva akkori irodavezető, későbbi megbízott főépítész.

Admon e 2006 eleji találkozóra magával hozta a jeruzsálemi főépítészt, Uri Shefrit, valamint a hajógyári szigetre óriásberuházást tervező izraeli befektetőcsoport vezetőjét, Mordechai Zissert

Álomsziget a hajógyári szigeten

Ekkor ismertették az izraeliek az Álomsziget elképzelést, amely a hajógyári szigeten szórakoztató és pihenőközpontot jelentene. Az izraeliek Magyarországon a szabadidős tevékenységet hangsúlyozták, Izraelben viszont “kis Las Vegasnak” nevezték a projektet, mivel nemcsak szállodákat, konferenciaközpontot, hanem kaszinókat is építenének az azóta már a Fővárosi Közgyűlésben is jóváhagyott elképzelés szerint.

Az Index korábban felvetette, hogy a hajógyári sziget privatizációja törvényellenes lehetett, de arról nem a főváros tehetett, hogy a terület mégsem maradt kizárólagos állami tulajdonban, annak ellenére, hogy ott páratlan értékű római emlékek vannak.

Valószínűleg tehát a Haarec erre a beruházásra gondolt, amikor azt írta, hogy Admon egy kaszinóért lobbizott Budapesten. Ugyanakkor a főváros vezetői ezen a tárgyaláson vetették fel a környezeti és a közlekedési szempontokat. Schneller István javaslatai alapján az izraeliek mérsékelték a korábbi terveket, illetve módosították az eredeti elképzeléseiket, kisebbre vettek néhány épületet, és a környezeti tehermentesítésre is jobban odafigyeltek.

Az is elhangzott, hogy a III. kerületi önkormányzatnak is jóvá kell hagynia a tervet, különben a főváros nem tud mit kezdeni az izraeli javaslattal. Ekkor még Tarlós István volt Óbuda polgármestere, ekkoriban született az a III. kerületi döntés, hogy ha a főváros jóváhagyja, akkor a III. kerület is elfogadja az Álomsziget terveit.

Egy üzleti körért lobbizott?

Városházi forrásunk elmondta, nem ritka, hogy diplomaták, nagykövetek, vagy akár választott tisztségben lévő külföldi politikusok lobbizzanak a Főpolgármesteri Hivatalban. Miniszterelnökök és néha még államelnökök is közbenjárnak sokszor egy-egy cégért, ha ezt érdekeik úgy kívánják. Máskor viszont nem is érdeklődnek a városvezetés iránt, a budapesti diplomáciai látogatások jelentős része általában nem érinti az önkormányzatot.

Egy másik forrásunk szerint nem meglepő, hogy Admon lobbizott egy-egy ügyben, hiszen a diplomatáknak ez (is) a dolguk. Az azonban ritkább, hogy kifejezetten egy cégcsoport, egy adott üzleti kör érdekében lépjen fel rendszeresen egy nagykövet.

Nemcsak Budapesten segédkezett Admon?

Admon hivatalos életrajza szerint korábban Tel-Aviv önkormányzati testületében töltött be számos vezetői posztot, ő volt a kezdeményezője a Tel-Aviv-Budapest testvérvárosi kapcsolatok felvételének.

Nemcsak Budapesten hozták hírbe Admont, hanem izraeli sajtóértesülések szerint Pomázon is segített egy izraeli vállalkozónak egy ingatlantender megnyerésében. Közpénzekből finanszírozott tendereknél, ingatlanberuházásoknál is közreműködött Admon a Haarec szerint.

Admonnal szemben érvként hozták fel, hogy Izraelben számos bukott ügyletet hagyott maga után, és pereket is indítottak ellene, hogy fizesse vissza adósságait. Adóhátralékai is voltak a Haarec szerint, amikor Magyarországra került nagykövetként.

Nagykövet meztelenül, kipeckelt szájjal

Az izraeli lap emlékeztet arra, hogy a zsidó állam diplomatái az utóbbi időben nagyon sok problémát okoznak hazájuknak. Márciusban például a külügyminisztérium visszahívta a salvadori nagykövetet, Tzureil Refaelt. A zsidó állam diplomatáját ugyanis saját rezidenciája udvarán találták meg részegen, meztelenül, megkötözve, sőt még a szája is ki volt peckelve.

2006-ban az ausztráliai nagykövetet Naftali Tamirt kellett leváltani, mert a Haarecnek úgy nyilatkozott, hogy Izrael és Ausztrália két testvér(ország), akiket (amiket) az ázsiai sárga rassz fog körbe.

Egy évvel korábban egyébként éppen azért nem neveztek ki Izraelben valakit ausztrál nagykövetnek, mert brazíliai diplomáciai szolgálata idején meztelen brazil nők képeit rakta fel a netre.

(Forrás: Index)

****************************************

A nyomulás sodorhatta bajba az izraeli nagykövetet

Nem hivatásos diplomata, hanem a reklámiparból jött üzletember David Admon, Izrael budapesti nagykövete, aki ellen vesztegetés miatt nyomoznak Izraelben. Állítólag nem egy izraeli vállalkozónak járta ki, hogy pályázatot nyerjen, egy ingatlanbizniszben pedig vádlói szerint fiának szerzett jutalékot. Felbukkant a városházán is egy ingatlanberuházás kapcsán, ahol kifejezetten nyomulósként emlékeznek rá.

Admon azt mondja, minden izraeli beruházónak segít, minél több rendezvény szervezését is feladatának tartja, és csak haragosai próbálják fúrni.

Minden izraeli befektetőnek segítek, ha tudok – mondta az [origo]-nak David Admon, Izrael budapesti nagykövete. Az elmúlt hetekben több izraeli napilapban is boncolgatták a nagykövet üzleti ügyeit, és kenőpénzek elfogadásával vádolták, valamint azzal, hogy izraeli vállalkozóknak, családoknak kijárta különböző pályázatok elnyerését. A külügyminisztérium után most az izraeli rendőrség nemzetközi bűnözés elleni osztálya is vizsgálja David Admon tevékenységét – írja a Hárec című izraeli napilap.

Július elején a Hárec és a Jediot Ahronot című újság is többoldalas cikket közölt Admonról. Ezek szerint a nagykövet arra használta fel pozícióját, hogy privát üzleti vállalkozásokat indítson el Magyarországon, és kapcsolatai révén fia és üzletemberek előtt pénz ellenében nyitott meg ajtókat. Mikál Hájim rendőrségi szóvivő ebből annyit erősített meg, hogy vizsgálat indult Admon ellen csúszópénzek elfogadásának gyanújával.

Politikai kinevezett

David Admont 2004-ben nevezték ki Budapestre, az izraeli lapok szerint baráti alapon – jó kapcsolatban volt ugyanis Szilvan Salom akkori külügyminiszterrel. Admon – írja a Hárec – annak ellenére lett nagykövet, hogy már túllépte a nyugdíjkorhatárt, nincs diplomája, és nem profi diplomata. Ellenben korábbi veszteséges üzleti vállalkozásai során sok tartozást halmozott fel.

Admon az [origo]-nak azt mondta: ezeket az adósságait már régen törlesztette. A korábban reklámiparban dolgozó nagykövet szerint azért került a posztjára, mert magyar gyökerei vannak, kiöregedett a reklámszakmából, és a Likud párt tagjaként már több tanácsadói és más tisztséget kapott, többek között Szilvan Salom mellett. Azt elismerte, hogy politikai kinevezettként került a nagyköveti pozícióba.

A nyomozás és az újságcikkek szerinte haragosainak köszönhetők, akik ezeket megelőzően rágalmazó leveleket küldtek róla a külügynek és a lapoknak is. “Vannak, akik nem szerették, amit csináltam” – fogalmazott. Azt nem árulta el, pontosan kikre utal, csak annyit mondott: van róla sejtése, kik vádolhatták. A nagykövet azt mondta, hogy minden vádra megfelel azoknak, akiket Jeruzsálemből küldenek vizsgálódni, bár ellene folyó nyomozásról nem kapott hivatalos értesítést. Mikor megyek Izraelbe, lesz bíróság, lesz egy ügyvédem, ott majd minden tisztázódik – fogalmazott.

Kaszinó és esküvői parti

Az Admonnal kapcsolatba hozott egyik gyanús ügy a Hárec információi szerint a volt budapesti zsidó kórház eladása körüli tárgyalásokhoz köthető, ami után a nagykövet fia jutalékot kapott. A nagykövet tagadja, hogy ez megtörtént volna. Egy másik vád szerint Pomázon elintézte egy vállalkozónak, hogy ő nyerjen meg egy jelentős ingatlanberuházásra kiírt tendert, de az izraeli lapok tudni vélik azt is, hogy megkörnyékezte Demszky Gábor főpolgármestert is az egyik izraeli család érdekében, akik kaszinójuk engedélyét akarták meghosszabbítani.

“Közel vagyok a gazdasági világhoz. Minden befektetőnek segítek, ha tudok” – ismerte el David Admon, de hozzátette: soha nem volt Pomázon. Megkerestük Pomáz volt polgármesterét, Golub Atanászt, de ő sem emlékezett ilyesmire. Kaszinóügyben pedig  – jelentette ki a nagykövet – nem beszélt Demszky Gáborral, mindössze annyi történt, hogy az érintett család segítséget kért tőle, és ő tanácsokat adott nekik. Azt nem árulta el, melyik kaszinóról van szó.

Konkrét kaszinóügyre a Főpolgármesteri Hivatalban nem emlékeznek, de azt mondták: ők tavaly januárban kerültek kapcsolatba David Admonnal. Akkor nem a főpolgármestert, hanem Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettest és Schneller István főépítészt kereste fel egy izraeli nagybefektető, Mordeháj Zisszer és a jeruzsálemi főépítész társaságában. (Zisszer a Europe Israel nevű izraeli óriás cégcsoport alapítója, amely többek között ingatlanberuházásban érdekelt.)

A találkozón a Hajógyári-szigetre tervezett Álomsziget projektről volt szó, ahová kaszinókat is terveznek. A projektről való döntés azonban nem a főváros kezében volt, ott csak a keretrendezési terveket fogadták el. “Nem szokatlan, hogy nagykövetek befektetőket kommendálnak” – mondta Nyári Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója, aki úgy emlékezett, “a szokásosnál nyomulósabb volt a nagykövet úr, ezért is nem fogadta a főpolgármester”.

Az izraeli lapok azt is felróják a nagykövetnek, hogy a közelmúltban egyik barátjának a saját rezidenciáján rendezett partit államköltségen. Admon szerint ebből annyi igaz, hogy barátja lányának az esküvője éppen akkor volt, amikor ő és felesége 25 éves házassági évfordulójukat ünnepelték, így a két eseményt gyakorlatilag összevonták. Azt mondta, pezsgőivásról volt mindössze szó, a násznép már másutt vacsorázott. Admon szerint egy nagykövetnek kifejezetten a feladatai közé tartozik, hogy – szinte mindegy, milyen apropóval –  rendezvényekent szervezzen, ahol befolyásos emberek találkozhatnak.

Admon más terepen is aktívnak mutatkozott: a többi nagykövetnél gyakrabban járt zsidó templomokba – tudtuk meg Zoltai Gusztávtól, a Mazsihisz ügyvezetőjétől, aki szerint a nagykövetnek kiegyensúlyozott volt a kapcsolata a magyarországi zsidó egyházzal.

Új nagykövet jön

David Admon szeptember 15-én távozik a nagyköveti posztról. Utóda Aliza Bin-Nun hivatásos diplomata lesz. Bár Cipi Livni, a Szilvan Salomot követő külügyminiszter bejelentette, hogy nem akarja helyükön hagyni a politikai kinevezett nagyköveteket, Admon szerint ennek nincs köze hozzá: hároméves ciklusa éppen most jár le, így nem a korrupciós vádaknak következménye a nagykövetváltás. Szeptember közepén Admon visszatér Izraelbe.

(Forrás: origo)

[popup][/popup]