Auschwitzi karikatúra Szetey Gáborról a Fidesz-közeli rádió honlapján

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 29. Elbocsátották a honlap főszerkesztőjét és az ügyeletes szerkesztőt. Szetey Gábort az auschwitzi koncentrációs tábor kapujában, zakóján a nácik által a melegekre aggatott rózsaszín háromszöggel ábrázoló fotómontázs jelent meg a Fidesz-közeli Lánchíd Rádió honlapján. Az ügy egyik felelőse egy aktív fideszes politikus.

  Szetey Gabor  
  Szetey Gábor Magyar politikus  

A rendszerváltás óta a neonáci szubkultúra orgánumait leszámítva példátlan akció a Magyar Gárda-beli fideszes jelenlétnél is kínosabb lehet a parlamenti jobboldal számára, amely július eleje, Szeteynek a Meleg Büszkeség Napján előadott coming out-ja óta hivatalosan tartózkodott annak kommentálásától, Navracsics Tibor „magánügynek” minősítette Szetey bejelentését.

Ám a Lánchíd Rádió honlapja ezer szálon kötődik a Fidesz-közeli médiabirodalmat tető alá hozó üzleti és újságírói körhöz, ezért érdekes színben tüntetheti fel a legnagyobb ellenzéki párt távolságtartását.

Nagyon közeli

A 2006. október 25-én 3 millió forinttal alapított Lánchíd Rádió Műsorszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság tagjai között van Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet igazgató-főszerkesztője, Győri Tibor, a Mahir volt vezetője, Töröcskei István közgazdász, bankár, a Hír Tv volt felügyelő bizottsági tagja.

Mint arról az MTI beszámolt, tavaly év végén azzal váltott ki jelentős médiaérdeklődést az adó, hogy jelenlegi tulajdonosai még az indulás előtt kivásárolták a cégből a két alapító magánszemélyt, akik hét évre elnyerték a 100,3 MHz-es frekvencia használatának jogát az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) pályázatán.

A mintegy ötven belsős munkatárssal dolgozó adó főszerkesztője Belénessy Csaba, a Magyar Rádió volt munkatársa, de mint a Magyar Nemzet írta, “a főváros első konzervatív rádiójának csapatában különben sok a Kossuthról ismerős hang”, így a Napközben korábbi főszerkesztője-műsorvezetője, Jónás István, vagy a Vasárnapi Újságból Földvári Géza.

Szinergia

Az idén március 15-én először megszólaló Lánchíd Rádióban “ugyanakkor külsősként a társmédiumok, vagyis a Hír TV és a Magyar Nemzet munkatársaira is számítanak, hiszen mindháromnak közös a tulajdonosi köre” – írta a Magyar Nemzet. A Lánchíd Rádió honlapja március 23-a óta működik, főszerkesztője máig  Pásztor Zoltán volt, akit egyelőre nem tudtunk elérni.

A Lánchíd Rádió röviddel ezelőtt közleményben kért bocsánatot Szetey Gábortól.

“A Lánchíd Rádió internetes honlapjára ma délelőtt egy olyan kép került fel, amely Szetey Gábort, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárát megengedhetetlen és sértő módon ábrázolja. A képet eltávolítottuk.

Veress Gabriella ügyeletes szerkesztőt és Pásztor Zoltánt, a lanchidradio.hu internetes oldal főszerkesztőjét a munkáltató azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással elbocsátotta. A Lánchíd Rádió tulajdonosai és vezetői elítélik a történteket, elnézést kérnek Szetey Gábor államtitkártól és mindazoktól, akiket a szóban forgó kép megsértett” – zárul a közlemény.

A rádió egyik munkatársa azonban úgy értékelte a helyzetet: “Minden lap maga dönti el, milyen cikket ír, milyen képet rak hozzá, és hogyan szerkeszti.”

Gyurcsány: a rózsaszín háromszög maga fasizmus

Szó szerint felsorakozott a teljes kormány Szetey Gábor és Gyurcsány Ferenc mögött. Gyurcsány az esetnek szentelt a kormányszóvivői tájékoztatón ocsmányságnak nevezte, hogy ez a kormány egyik tagjával megtörténhetett.

A rózsaszín háromszög maga a fasizmus – fogalmazott a kormányfő. Mint mondta, a rádiótól azt várják el, hogy ne csak Szetey Gábortól, hanem egész Magyarországtól kérjen bocsánatot.

A fideszes szál

A Lánchíd Rádiótól szerdán elbocsátott ügyeletes szerkesztő, Veress Gabriella a XX. kerületben fideszes önkormányzati képviselő.

Veress Gabriella kompenzációs listán jutott be a pesterzsébeti képviselő-testületbe – olvasható az önkormányzat honlapján.

A Fidesz XX. kerületi elnöke, Földesi Gyula közleményben tudatta, hogy Veress Gabriella szerdán bejelentette a XX. kerületi önkormányzat Fidesz-frakciójából való kilépését, valamint önkormányzati képviselői mandátumáról való lemondását. A frakcióból való kilépés a párttagság automatikus megszűnését jelenti.

A XX. kerületi Fidelitas szintén azt közölte, hogy Veress Gabriella kilépett a szervezetből.

A Lánchíd Rádió internetes honlapján egy fotómontázson az auschwitzi haláltábor bejárata előtt, rózsaszín háromszöggel a mellén ábrázolták Szetey Gábort. A képet azóta eltávolították a honlapról, a Lánchíd Rádió tulajdonosai és vezetői elítélték a történteket és elnézést kértek a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárától, valamint mindazoktól, akiket a szóban forgó kép megsértett.

A történtek miatt a Lánchíd Rádió Online-tól Veress Gabriella ügyeletes szerkesztőt és Pásztor Zoltánt, a lanchidradio.hu internetes oldal főszerkesztőjét a munkáltató azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással elbocsátotta.

Az MTI megkeresésére a Fidesz sajtóosztályán csak annyit közöltek, hogy a témában csütörtökön tartanak sajtótájékoztatót.  

*

gettók sokasága
Hiszek Istenben, és abban, hogy minden ember szerethet, és szeretve lehet. Mindenhol. A szerelemnek és a szeretetnek, a párválasztásnak és a boldogságnak nincs pártállása. Nincs hite, nincs neme. Mindenkit megillet a szerelem joga. Minden felnőtt ember szabadon választhat társat. Társat, akit szerethet, akivel együtt lehet, akit ölelhet és csókolhat, akivel megoszthatja örömét és bánatát. Vagy odabújhat, ha fél, ha fáradt, ha gyenge. Mindenki lehet gyenge, és ettől lesz erős. És senkit nem lehet megfosztani attól, hogy segítséget, támogatást, szeretet kérjen és kapjon, ha gyenge. Ehhez nyilvánosan is vállalt társ, erőt adó szeretet kell.
Hiszek abban, hogy le kell rombolni a falakat. Azokat a falakat, amelyeket kívülről és belülről is építettek közénk. Mindenki, akit támadnak, bántanak, megvetnek, elmenekül oda, ahol mindez nem történik meg. És mindazok, akik támadnak, bántanak, megvetnek, kizárják azokat, akiktől félnek. Persze valójában saját bizonytalanságuktól, hitük erőtlenségétől félnek. A falak felépültek, hétköznapi világunk gettók sokaságává, egyenlőtlenségek és hiúságok vásárává vált. Le kell rombolni a falakat, belülről és kívülről egyaránt.
Részlet Szetey Gábornak a Meleg Büszkeség Napján elmondott beszédéből

Gavra Gábor – Neizer Anita – Seres László – Tossenberger Adél

(Forrás: Hírszerző)

[popup][/popup]