Árpádsáv a fekete egyenruhán – Gárdát szervez a Jobbik

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 3. Fekete egyenruhát és árpádsávos címert viselnek majd a Magyar Gárda néven életre hívott szervezet tagjai. És így köszöntik egymást: “Szebb jövőt!” A kezdeményezés a Jobbiktól ered: a gárda ötvenhat alapító tagja augusztus 25-én, a budai Várban tesz esküt.

Az alapító okirat szerint a Magyar Gárda olyan pillanatban – 1100 évvel a pozsonyi csata és 300 évvel az ónodi országgyűlés után – jön létre, amikor a “magyarság fizikai, lelki és szellemi önvédelem híján maradt”, amikor “nemzetünknek nincs hova hátrálnia”. Vona Gábor, a Jobbik és a nemrégiben bejegyzett Magyar Gárda Egyesület elnöke közölte: már kétszázan jelentkeztek, az év végére szeretnék elérni az ezres létszámot.

A szervezet egyebek mellett rend- és polgárvédelmi feladatokat kíván ellátni, a lelki és szellemi felkészülésen túl a fizikai képzést is fontosnak tartja. Ez annak fényében lehet érdekes, hogy – Vona Gábort idézve – a gárda háborús helyzetben kész a haza védelmére kelni.

Megkértük a Jobbik elnökét: modellezzen egy olyan szituációt, amikor a NATO csődöt mond, és az ország menthetetlenül elvész a Magyar Gárda nélkül, de Vona nem akart részletekbe bocsátkozni. Hangsúlyozta viszont: soha nem tudni, mikor, milyen fegyveres konfliktus tör ki. A szervezet nem tarthat katonai kiképzéseket, de – tette hozzá – arra talán lesz mód, hogy lövészegyleteket működtetve a gárda tagjai megtanuljanak bánni a lőfegyverekkel.

Arra, hogy miért éppen a hajdani náci egyenruhára emlékeztető fekete színt választották, Vona Gábor egyszerű magyarázattal szolgál: ez tetszett a legjobban.

Czene Gábor

(Forrás: www.nol.hu)

[popup][/popup]