Antiszemita feliratok a holokauszt emlékvagonon Gödöllőn

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. szeptember 30. Megrongálták Gödöllőn a szerda óta vasúti pályaudvaron látható holokauszt emlékvagont az éjszaka; a rendőrség megkezdte az ügyben a nyomozást.

A gödöllői rendőrkapitányság vezetője Mihály István elmondta, hogy reggel kapták a bejelentést, amely szerint a kiállításként szolgáló vagon oldalait ismeretlenek spray-vel fújták be, és különféle antiszemita feliratokat írtak rá.

A rendőrök azonnal megkezdték a nyomozást. Az egyik verzió szerint az éjszaka során szórakozásból hazatérő fiatalok között kell keresni a tettest. Egyébként, ha kézre kerül, rongálás miatt felel majd tettéért, és ezért akár börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság – hívta fel rá a figyelmet. Hozzátette: a rendőrség mostantól fokozott ellenőrzést tart a környéken, hogy az eset ne ismétlődhessen meg.

Nánási Éva, a város jegyzője arról tájékoztatott, hogy az önkormányzat munkatársai még a nap során eltüntetik az ocsmány feliratokat, s átfestik a vagont. Polgárőröket kértek fel, hogy tartsák a szemüket a kiállításon, nehogy újabb atrocitás érhesse az emlékvagont.

Novák Ilona, a kiállítást szervező Élet Menete Alapítvány múzeumpedagógusa elmondta, hogy a reggeli nyitáskor vették észre a rongálást, és azonnal rendőrségi feljelentést tettek az ügyben. Az emlékvagonban a holokausztról láthatók fotók, és az ebből az időből származó tárgyi emlékek, mint például elhurcolt zsidók bőröndje.

A kiállítás tavaly április óta járja az országot, eddig 13 településen mutatták be, s hozzávetőleg 20 ezren látogatták meg, főként diákok. Gödöllőre szerdán érkezett a vagon, s rögtön az első nap több mint 2 000-en keresték fel. A kiállítás október 8-ig látható Gödöllőn, s a következő állomás Tata lesz. A mostanihoz hasonló eset nem fordult elő – tette hozzá Novák Ilona.

(Forrás: MTI, HVG)

[popup][/popup]