Antifasiszta tüntetők csaptak össze rendőrökkel Barcelonában

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: MTI

2007. november 18. Tíz rendőr megsérült, hét tüntetőt őrizetbe vettek a hatóságok szombaton Barcelonában egy antifasiszta tüntetés során, melyet egy 16 éves fiú november 11-i meggyilkolásának emlékére tartottak.

A múlt vasárnapi gyilkosság Madridban történt, ahol szélsőjobboldali fiatalok Francisco Franco tábornokra emlékeztek, s eközben összetűztek antifasiszta csoportokkal. A katalán fővárosban rendezett szombati emlékező megmozduláson mintegy ezren vettek részt, s közülük néhányan garázdálkodni kezdtek, szemétládákat gyújtottak fel, kövekkel, üvegekkel dobálták a rendőröket. Antifasiszta tüntetéseket rendeztek szombaton Madridban, Zaragozában és Valladolidban is.

A Madridtól 60 kilométerre délre fekvő Elesettek Völgyében (Valle de los Caidos) viszont a Franco-rezsim több száz híve gyűlt össze, hogy még egyszer, utoljára nyilvánosan megemlékezzen a tábornokról, aki 1975. november 20-án hunyt el.

Az ilyen gyűlésekre többé nem lesz lehetőség, miután a spanyol parlament október 31-én törvényt fogadott el az 1936-39-es polgárháború és a Franco-diktatúra áldozatainak rehabilitálásáról. A jogszabály egyúttal megtiltja Franco dicsőítését.

[popup][/popup]