Akik maradnak

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Külföld

A szovjet birodalom ázsiai köztársaságaiból valószínűleg hamarosan eltűnik a zsidó diaszpóra; ez alól talán csak Grúzia képez kivételt. Az európai területeken némileg más a helyzet: bár a balti köztársaságokban már ma is csak igen kevés zsidó él, számuk Oroszországban és Ukrajnában még mindig jelentős.

Moszkva kétszázezernyi zsidósága már tíz kulturális egyesületet hozott létre, míg országosan a hasonló szervezetek száma 250 körül jár. A birodalom fővárosában két zsidó folyóirat jelenik meg (országszerte mintegy húsz).

Ám a moszkvai zsidók húsz százaléka már kivándorolt. És azok sem mindenben egyeznek, akik (még) maradnak. A birodalom 110 működő zsinagógája, illetve hitközsége közül 70 szövetségre lépett, 40 azonban kívül maradt ezen a tömörülésen, mert túlságosan békülékenynek, kormánypártinak tartja politikai irányzatát. Úgy véli, hogy a tömörülés nem tesz meg mindent avégett, hogy a kormányzatot az antiszemita megnyilvánulások elleni határozott föllépésre késztesse.

A Szovjetunióban élő zsidóság egy kisebbsége azt tartja, hogy a zsidó jelenlétet meg kell őrizni Oroszországban. Ez a kisebbség komoly erőfeszítéseket tesz a zsidó közösségi élet megerősítéséért, a hagyományok fenntartásáért, a zsidó tanítás és a héber nyelv terjesztéséért. A túlnyomó többség azonban nem hiszi, hogy a peresztrojka igazi javulást hozhat még, és hogy a szélsőséges nacionalista tendenciák ellenében sikerül visszaszorítani az antiszemitizmust.

A moszkvai fő zsinagóga százhúsz éves klasszicista épületét a múlt év vége felé zsidóellenes jelszavakkal mázolták tele. A rendőrség semmit sem vett észre …

 

Címkék:1991-03

[popup][/popup]