„…addig is a litván függetlenség partizánjai vagyunk…”

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Interjú, Külföld

Beszélgetés Emmanuel Zingerisszel, a litván parlament külügyi bizottsága elnökével

Hogyan lehetséges, hogy Ön jiddisül beszél, Zingerisz úr? Mi az Ön szerepe a litván nemzeti mozgalomban?

– 1957-ben születtem, a Litvániai Zsidó Kulturális Szövetség elnöke vagyok. Tudományos kutatóként 1981 óta írok a vilniusi zsidó életről. A litván parlament tagja, külügyi bizottságának elnöke vagyok.

Jiddisül otthon tanultam meg, amint a legtöbb litvániai zsidó, akik e tekintetben egészen mások, mint az oroszországiak. A háború előtt 254 000 zsidó élt Litvániában, ennek ma már csak 6 százaléka van meg, vagyis mintegy 15 000.

Mit kíván Litvánia zsidó lakosai számára?

  • Azt, hogy vándoroljanak ki Izraelbe. Az én egész családom is ott él. Számomra van még egy teljesítésre váró feladat Litvániában. Egyébként biztos, hogy az itteni zsidó közösségnek vagy a fele ki fog menni Izraelbe, a másik fele meg itt marad majd. így hát olyan kis közösséget alkot majd, mint a svédországi zsidóság.

Elfogadja majd a Szovjetunió Litvánia függetlenségét?

Litvánia lakossága – a zsidókat és az oroszokat is beleértve – a függetlenség mellett szavazott. A Szovjetnek nincs más választása – hacsak háborút nem akar -, mint elismerni e népszavazás eredményét.

Mi a helyzet az antiszemitizmussal Litvániában?

  • Az antiszemitizmus létezik, mint másutt is. Egészében véve a litván lakosság kevésbé antiszemita, mint például az orosz.

Élvezi Litvánia a nyugat támogatását?

  • Ma már igen.

Azt mondják, Gorbacsov azért hagyta cselekedni Busht az Öbölben, hogy szabad kezet kapjon a Baltikumban…

  • Egy dolog bizonyos: a baltiak soha többé nem hagyják, hogy elnyomják őket. Emlékeznek a II. világháború előtti időkre, és szabadságra vágynak. Én többször jártam Izraelben: az emberek ott példás szabadságban élnek, és ezt Litvánia számára követendőnek tartom.

Bízik a jövőben?

  • Nincs más választásunk: vagy elpusztítanak egy népet, vagy megadják neki a szabadságot.

Van valami köze az Ön politikai magatartásának a zsidósághoz?

  • Egész eddigi életemben a zsidóság egységéért és törvényen kívül helyezett kultúrájáért küzdöttem. Úgy gondolom, hogy ha ennek a kicsiny országnak a függetlenségéért és szabadságáért harcolok, az olyan, mintha Izrael szabadságáért harcolnék. Minden jogfosztott népnek jogában áll megvédelmeznie magát. Ami identitásukat illeti, a litvániai zsidók csak Izraelben maradhatnak fenn. Addig is a litván függetlenség partizánjai vagyunk…

(L’Arche – Die Gemeinde)

Címkék:1991-09

[popup][/popup]