Abszurd jogvita egy sírkertről Lentiben – Zsidó temető-e az izraeliták nyughelye?

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszabadság

2007. október 25. A Zalaegerszegi Zsidó Hitközség a nyáron azt tervezte, hogy helyreállítja a Lentiben lévő izraelita temetőt. Erre nem került sor, mert már a munkálatok előkészületei is vitákba torkolltak. A város kereszténydemokrata polgármestere szerint ugyanis Lentiben nincs izraelita temető, csak néhány zsidó síremlék.

Siklósi Vilmos, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke a nyáron felkereste Nógrádi Lászlót, Lenti polgármesterét – kereszténydemokrata országgyűlési képviselőt, az Orbán-kormány volt közlekedési miniszterét – azzal, hogy körbekerítenék, helyreállítanák a város köztemetője mellett lévő izraelita sírkertet. A polgármester másfél hónappal a találkozó után – Siklósi Vilmos sürgetésére – írásban reagált a kezdeményezésre. Nógrádi László azt írta levelében: “Próbáltam a zsidó temető létét és hollétét felkutatni, de sajnos sem írásos emlékekben, sem hivatalos feljegyzésekben, de a városban élők emlékeiben sem találtunk külön zsidó temetőre való utalást.”

– Megdöbbentő a polgármester álláspontja, sérti a zsidóságot, meghamisítja a város történelmét – jelenti ki Siklósi Vilmos. – A zsidó temető ugyanis, igaz, lepusztult, elhanyagolt állapotban, több centiméter vastag földréteg, gaztenger alatt, de létezik. Az sem igaz, hogy erről nem tudnak a helybeliek és a városvezetők. 2007 elején például a lenti polgármesteri hivatal állított ki a Zala Megyei Önkormányzat kérésére egy adatlapot a lenti zsidó temetőről, s még fényképeket is mellékeltek a dokumentumhoz. Tény az is: a földhivatali adatok szerint az a terület, ahol egykor a Lentiben élt zsidó embereket eltemették, más helyrajzi számon szerepel, mint a köztemető. Nógrádi László tehát vagy szándékosan le akarja tagadni a zsidó temető létét, vagy egyszerűen tájékozatlan, és nem ismeri a saját települése múltját, jelenét.

Siklósi Vilmos szerint a polgármester álláspontja azért is megdöbbentő, mert a munka költségeiből csak jelképes részt kellett volna vállalnia a városnak. A Zala Megyei Önkormányzat és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ugyanis egy-egymillió forintot biztosított több zalai zsidó temető helyreállítására, így ebből az összegből állhatták volna Lentiben a munkálatok költségeit. A várostól – tette hozzá Siklósi Vilmos – csupán azt kértük: méressék ki a földhivatallal a temető határait, hogy kőkerítést építhessünk, állítsanak emlékhelyet, s a helyreállítás után szervezzenek avatóünnepséget. Mivel azonban a polgármester nem járt el a terület kiméretésében, tagadta a zsidó temető létét, a legutoljára elküldött levelemre pedig nem válaszolt, megakadt az előkészítés, elmaradt a munka – tette hozzá Siklósi Vilmos.

Nógrádi László érthetetlennek tartja Siklósi Vilmos felháborodását. Mint mondta, ha az elnök úr figyelmesen olvasta volna levelét, akkor megértené: ő arról írt, hogy külön zsidó temető nincs a városban. Az persze kétségtelen – folytatta Nógrádi László -, hogy a lenti köztemető egy részén zsidó embereket temettek, de az a terület jogilag nem izraelita temetőként, hanem a köztemető részeként szerepel a földhivatali nyilvántartásokban, így annak területét nem lehet kiméretni.

A vitatott terület a földhivatali nyilvántartásokban valóban nem zsidó temetőként szerepel. A helyszínen azonban kiderül: a mára szinte teljesen eltűnt izrealita sírkert területileg egyértelműen elkülönül a köztemetőtől. Mély árok, magas drótkerítés és sűrű sövénysor választja el egymástól a két sírkertet. Az izraelita temetőt nem is lehet megközelíteni a köztemetőből, csak a közeli főútról. Amikor mindezt felvetettük a polgármesternek, azt válaszolta:

– Ettől még tény, hogy hivatalosan, jogilag nincs zsidó temető a városban, így nem lehet azt kiméretni – mondta Nógrádi László, s hozzátette: – Siklósi Vilmos vádaskodása, a viták és a sírok állapota miatt jómagam és a KDNP helyi szervezetének több tagja november elsejéig helyreállítja a Lentiben ma még fellelhető zsidó síremlékeket és környezetüket.

A polgármester közölte azt is, hogy a munkálatokról tájékoztatják a Zalaegerszegi Zsidó Hitközséget, egyúttal felhívják Siklósi Vilmos figyelmét arra: a lenti temető helyreállítására szánt pénzt olyan településen használják fel, ahol a helybeliek nem tudják megoldani az izraelita sírok gondozását. Siklósi Vilmoshoz még nem jutott el a polgármester javaslata, ám ettől függetlenül már úgy határozott: a lenti temető helyreállítására elkülönített összeget a szintén Zalában lévő Kisvásárhely zsidó temetőjének helyreállítási munkálataira fordítják.

Boda András

[popup][/popup]