Abbász a palesztin fogságban lévő izraeli katona elengedésére szólít

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. február 16. A Hamászhoz kötődő palesztin fegyveresek fogságába esett izraeli katona szabadon bocsátására szólított fel a palesztin elnök, nem sokkal azután, hogy ismét kormányalakítási megbízást adott a Hamászhoz tartozó Iszmail Haníjének, ezúttal egy nemzeti egységkormány létrehozására.

“Fel kell lépnünk annak érdekében, hogy (izraeli börtönökben tartott) foglyaink kiszabaduljanak. De szabadon kell engedni az izraeli katonát is. (…) Követeljük szabadon bocsátását” – mondta csütörtök este Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke, a másik nagy palesztin politikai erő, a Fatah vezetője a palesztin televízióban. “Teljes mértékben köt bennünket a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) által aláírt minden egyezmény és minden, a palesztinokat érintő nemzetközi határozat” – folytatta Abbász a televízióban. Azt is kijelentette, hogy “a tárgyalások (a békéről Izraellel) az én hatáskörömbe és a PFSZ-ébe tartoznak”. (A PFSZ-en belül a Fatah a legbefolyásosabb tagszervezet.)

Az elnök végül megjegyezte: “Most első ízben új hangon szólalnak meg az amerikaiak, a végleges rendezés érdekében folytatott béketárgyalások mellett.” A radikális iszlamista Hamászt és a mérsékeltebbnek tekintett Fatahot éles hatalmi viszály állította szembe az elmúlt egy évben. Ez időnként véres belharcokba torkollott. A nemzeti egységkormány felállításától – a hatalomnak az eddig szemben álló felek közötti megosztásától – most a testvérharcok beszüntetését és a Hamász-kormányt elszigetelő nyugati bojkott beszüntetését várják a palesztinok.

 

(Forrás: MTI, www.nol.hu)

[popup][/popup]