A zsidó BBC még várat magára

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. november 2. Számos, nem túl meggyőző kísérlet után most Vlagyimir Szucker, oroszországi zsidó politikus és vállalkozó próbálkozik egy, az egész világon elérhető zsidó tévécsatorna elindításával. Elképzelése szerint a tévécsatorna oroszországi vállalkozók és támogatók közreműködésével, de angol nyelven kezdene sugározni, és ellensúlyozná a közel-keleti konfliktust arab szemmel bemutató Al Dzsazíra tévécsatorna befolyását.

Hivatalosan még mindig a megvalósítás fázisában van egy másik projekt: a posztszovjet zsidó vallási szcénát domináló Chabad mozgalom tervezi egy műholdas kommunikációs rendszer segítségével összekötni a tizenöt utódállam zsidó közösségeit. Videokonferenciák, napi hírek és filmek szerepelnek a tervezetben, amelynek egymillió dollár lenne az induló költsége ha elindulna.

A másik papíron létező projekt, a Salom televízió Nyikolaj Amiridze (izraeli nevén Amir Alperstein) vállalkozó (korábban az orosz Első Csatorna producere) nevéhez fűződik. Alperstein/Amiridze már leszerződött stúdiókkal, műholdas közvetítőkkel, elkészítette a költségkalkulációt, de befektetőt eddig nem talált. Holott számításai szerint az első évben kétmillió dollárt igénylő projekt 350 ezer előfizetővel, s napi négyórás adással számolva évi négymilliós reklámbevételt eredményezne.

Oroszországon kívül elsősorban Amerikában működnek zsidó tévéállomások. A Global Jewish TV nevű állomást New York-ból működteti egy szintén ex-szovjet vállalkozó. A napi 24 órán át (Kaliforniából) sugárzó Jewish Life channel, valamint a JTV névre hallgató digitális kábelcsatorna egyelőre szintén igen távol vannak attól, hogy az Al Dzsazíra vetélytársai legyenek.

Ehhez nincs is meg a tőkeerejük. Egy hírcsatorna beindítása ugyanis 40-60 millió dolláros évi költséggel jár, s az első években ez nem is térül meg. Szuckernek aligha van ekkora mozgósítható tőkéje. Politikai tőkéje nagyobb: korábban az Oroszországi Zsidó Kongresszus elnöke volt, az Orosz Szövetségi Tanács tagja, valamint a felsőház képviselője. Jelenleg a Szövetségi Tanács Vallási és Kisebbségügyi Bizottságának elnöke.

Szucker szerint „ma Oroszországban, a szovjet időkkel ellentétben, nem gond zsidónak lenni, dacára a széles körben elterjedt grassroot antiszemitizmusnak. A gond inkább a zsidó közösségekkel van, amelyek megosztottak és égető szükségük volna egy közös információs hálózatra. Manapság a televízió a legerősebb média, erre van szükség, amely nem megosztja, hanem egyesíti népünket.

A Jewish Telegraphic Agency alapján

[popup][/popup]