A világ hírei

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Izrael lakosságának mindössze 3 százaléka kibuc-tag, viszont ők hozták létre tavaly az ország ipari termelésének 8,4 százalékát. Eredetileg azért alakulták a kibucok, hogy földműveléssel foglalkozzanak, de az utóbbi időben egyre inkább az ipari tevékenység felé fordulnak, anélkül persze, hogy az agrártermeléssel felhagytak volna. Jelen pillanatban 230 ilyen közösség működik az országban és a nemzetgazdaságnak az egyik legfontosabb ágazatát alkotják.

A New York-i The Jewish Week című lap izraeli tudósítója azt írta augusztus elején, hogy a kibucmozgalom kereteiben 390 ipari üzem dolgozik és a kibucok 1,9 milliárd amerikai dollárt kitevő teljes jövedelmének kétharmadát ezek az üzemek termelték meg. Műanyaggyártással, építőipari tevékenységgel foglalkoznak, bútort állítanak elő, élelmiszer-feldolgozásban érdekeltek, de jelen vannak a cipőgyártásban, az orvosi műszerkészítésben, sőt öntözőrendszerek fejlesztése és telepítése is a profiljukba tartozik. Az 1989. esztendő legnagyobb sikertörténetével a Hagoshim kibuc dicsekedhet, lábszőrtelenítő szerével tavaly 80 millió amerikai dollárt keresett, s az idén még nagyobb bevételre számítanak.

A kibucok ipara rendkívül magas termelékenységgel dolgozik. Az egy munkásra eső évi átlagos forgalmi érték 90 ezer dollár, szemben az ipar 62 ezer dolláros teljesítményével. S míg emez tavaly 3,7 százalékos növekedést produkált, a kibucok ipari termelése 18,7 százalékkal nőtt.

Nyugat-Galileában van a Beit Haemek nevű kibuc, amely bioiparra specializálódott. Kórházakat, kutatóintézeteket és biotechnikai cégeket lát el termékeivel. Ez a piac Izraelben viszonylag korlátozott, így termékeik négyötödét külföldön értékesítik, Nyugat-Európában és a Távol-Keleten. 1988-ban 4,3 millió dollár bevételre tettek szert. A magas jövedelmen túl sok munkalehetőséget is kínál ez a fajta tevékenység. S úttörő a kibuc abban is, hogy a vezetők időszakos rotálásának általános gyakorlatától először itt tértek el egész Izraelben. A magas kvalifikációjú biológus tudós vezetőket nagy luxus volna arra használni, hogy a közös étterem használt edényeit ők mosogassák vagy túrják a földet. A többi kibuc is kezdi követni a Beit Haemek példáját.

*

Az Egyesült Államokban a legnagyobb zsidó lélekszámú városokról készített listát az 1989. évi Zsidó Évkönyv. Eszerint New York Cityben (ide számítva New Jersey északkelet irészét) 2 094 600 zsidó él, Los Angeles körzetében 501 000, Philadelphiában (Dede megye) 283 000, Bostonban 228 000, a San Francisco-i öböl körzetében 196 000, Washingtonban és közvetlen környezetében 165 000, Baltimore-ban 93 000 és Detroitiban 70 000.

*

A New York-i The Jewish Week jelentette augusztus elején, hogy Galileában a zsidó lakosság elveszítette többségi helyzetét. Az utóbbi két esztendőben 23 ezren költöztek el a tartományból. A zsidók és az arabok aránya ennek következtében úgy változott meg. hogy minden száz arabra csak 95 zsidó jut.

Címkék:1989-11

[popup][/popup]