A videóra vett emlékezés

Írta: Archívum - Rovat: Archívum

A videóra vett emlékezés

Steven Spielberg az utolsó két évtized legsikeresebb filmrendezője, a Schindler listája című művével pedig a leghatásosabban és minden megelőző drámai al­kotásnál, regénynél, dokumentációnál több emberrel ismertette meg a holocaust tragédiáját. Spielberg a film előkészítése során jött össze a történet valóságos magvát elbeszélőkkel, akikből áradt a kibeszélés vágya és az aggály: a lágereket megjártak halálával eltűnnek a szemtanúk, és felerősödhet a holocausttagadók múlthamisítása. Ezzel a jövőképpel Spielberg egyetértett, s elhatározta, hogy a ha­talmas nézősereget vonzó filmje több tízmillió dolláros hasznát egy alapítványra fordítja. Így jött létre a Los Angeles-i székhelyű Survivors of the Shoah – Visual History Foundation (a Soára Emlékezés Vizuális Történeti Alapítványa), amelynek cél­ja az egész világon felkutatni a túlélőket, és a videokamerák előtt elmondatni ve­lük gyermekkoruk emlékeit, a szülőház körülményeit, a megpróbáltatás tényeit, mai életük adatait. Eddig 47 ezer interjút készítettek, ezek összideje 963 ezer óra, vagyis tizenegy év.

A fentieket a munkácsi származású Renée Firestone asszony, az alapítvány egyik vezetője mondta el a Szombat számára abból az alkalomból, hogy most szeptemberben Magyarországon is megkezdik a felvételeket, s egyelőre 250 inter­júra számítanak. Az eddigi gyűjteményben is szerepel már 4000 Magyarországról származó emlékezése, közöttük 500 magyarul elhangzott vallomás.

Firestone asszony elmondta, hogy az anyagot nem archívumba zárják, hanem az a napi „használat” célját szolgálja. A meglevő felvételeket már elküldték öt in­tézménybe, köztük a washingtoni Holocaust-emlékmúzeumba, a Los Angeles-i Wiesenthal Központba, s ezen intézmények felajánlják azokat iskoláknak, klubok­nak, különféle vallású közösségeknek, kutatóknak. Az emlékezések természete­sen az interneten is megkereshetők. A nem angolul megszólalók interjúit angol szöveggel írják alá.

Címkék:1998-09

[popup][/popup]