A többségnek nem jött be a kormány ötlete

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Stop

2007. október 9. Az izraeliek nagy többsége ellenzi Jeruzsálem megosztását a palesztinokkal kötendő békeszerződés keretében – derült ki a Jediót Ahronót tel-avivi újságban kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás eredményeiből.

  Avigdor Liberman  
  Avigdor Liberman  

Az izraeliek nem kevesebb mint 63 százaléka bármiféle kompromisszumot elutasít Jeruzsálemről. A felmérés szerint a válaszadók 68 százaléka idegenkedik a város arab negyedeinek palesztin szuverenitás alá helyezésétől, míg 20 százalék pártfogolja az ötletet, 11 százalék pedig csak abban az esetben tartja elfogadhatónak, ha a kérdést népszavazásra bocsátják, és honfitársainak többsége erre áldását adja.

A judaizmus, az iszlám és a kereszténység szent helyeinek egyaránt otthont adó óváros sorsát illetően 61 százalék gondolja úgy, hogy Izrael fennhatósága alatt kell maradnia, ezzel szemben 21 százalék a nemzetközi ellenőrzés mellett tette le a garast, 16 százalék a közös izraeli-palesztin szuverenitással ért egyet, 1 százalék pedig a Jordán Hásimita Királyság fennhatóságát javasolja.

A válaszadók 52 százaléka úgy vélekedik, Ehud Olmert miniszterelnök nincs feljogosítva arra, hogy az izraeli-palesztin rendezés keretében eldöntse Jeruzsálem sorsát, hacsak meg nem szerzi ehhez 80 képviselő támogatását a 120 fős kneszetben. E kérdésben 22 százalék olyan álláspontra helyezkedett, hogy Olmertnek ehhez népszavazáson kellene elnyernie honfitársai jóváhagyását, míg 10 százalék szerint felhatalmazást kapott a szabad cselekvésre, amit 7 százalék határozottan elvet.

A felmérést a Mina Cemah intézet készítette közelebbről nem részletezett körülmények között.

Előző nap Avigdor Liberman szélsőjobboldali miniszter kivonulást javasolt Izraelnek egyes kelet-jeruzsálemi negyedekből arra az esetre, ha békemegállapodást kötne a palesztinokkal. Ezután Hájim Ramón miniszterelnök-helyettes is arról beszélt, hogy a kormány támogatni fogja Jeruzsálem megosztását. A miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalásában – konkrétumok említése nélkül – szintén elhangzott, hogy Izraelnek “drága” engedményeket kell tennie a békéért, a palesztinoknak pedig le kell mondaniuk álmaik egy részéről.

[popup][/popup]