A szovjet alija az USA sikere?

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Külföld

Segíteni kell Izraelt nagy feladatában!

Sokakban felmerül az a kérdés, miért is kell az Egyesült Államoknak milliókkal segítenie Izraelt a szovjet zsidók letelepítésében. Daniel Mariaschin szerint a szovjet zsidók kivándorlása legalább annyira az USA sikertörténete, mint Izraelé és a világ zsidóságáé. Cikke a Washington Times július 22-i számában jelent meg.

Június végén egy hetvenkét órás periódusban több mint 10.000 szovjet zsidó bevándorló özönlött be Izraelbe, a Ben Gurion repülőtéren keresztül. A szokásosnál is nagyobb szám oka a július 1-től bevezetett szovjet kivándorlás nehezítése volt. Habár jó néhány potenciális kivándorlót elriasztottak a nehéz izraeli lakás- és munkalehetőségekről érkező hírek, több mint valószínű, hogy havi 12.000-15.000 bevándorló érkezik az év hátralévő részében is Izraelbe. (Ezt a számot a sikertelen szovjet puccs minden valószínűség szerint még tovább fogja növelni. A szerk.)

Öt év alatt egymillió ember

Az elkövetkezendő öt évben a bevándorló szovjet zsidók teljes száma megközelítheti az egy milliót. Ezzel Izrael népessége 20 százalékkal növekszik, ami egyenértékű azzal, mintha az Egyesült Államok lakossága 50 millióval nőne ugyan- ezen időszak alatt. Másik oldalról tekintve az Egyesült Államok a maga 250 milliós lakosságával és több ezer milliárd dolláros nemzeti jövedelmével 125.000 menekültet fogad be egy évben. Izrael 4,5 millió lakosával és 34 milliárd dolláros nemzeti jövedelmével csak ebben az évben közel 200.000 menekültet fog befogadni.

Ennek a – szabadság felé irányuló – történelmi méretű népvándorlásnak a költségét 40 milliárd dollárra becsülik az elkövetkező öt évre. Izrael saját állítása szerint fedezni tudja ennek a költségnek a felét, habár lakosai már ma is az egyik legmagasabb adót fizetik a világon (46%-ot, egy átlagos évi 9.000 dolláros egy főre jutó jövedelem után).

Miközben Izraelnek be kell fogadnia a menekültek százezreit, biztonságáért is hatalmas összege- két kell áldoznia. A még mindig ellenséges Szíria olyan 600 kilométer hatótávolságú észak-koreai és kínai Scud-rakétákat szerzett be, amelyekkel Izrael minden fontosabb települését el tudja érni saját hátországából.

Mindezek ellenére Izrael ez évi befogadási költségvetése magasabb volt, mint védelmi költségvetése. Azonban 2000 új osztályterem, 260 ezer új lakás és 4 milliárd dollár értékű új út-, víz- és csatornarendszer felépítése, valamint 360 ezer új munkahely megteremtése csak külső támogatással lehetséges.

Hitelgarancia

A diaszpóra zsidósága hatékonyan tud segíteni, mint azt a Salamon-akció (az etiópiai zsidók meg- mentése) mutatja. Önmagában azonban ez kevés, így Izraelnek szüksége van azon baráti kormányok segítségére, amelyeknek megvannak ehhez az erőfonásaik. Franciaország és Németország mellett (Japán eddig kevés érdeklődést mutatott) az Egyesült Államok lehet a fő forrása ennek az olyannyira szükséges humanitárius segélynek.

Szeptemberben tárgyalta először a kongresszus Izrael kérelmét egy 10 milliárd dolláros hitelgaranciára, amely a bevándorlók letelepítését szolgálná. Öt éven keresztül évi két milliárd dollárról van szó, ez azonban nem segélykérelem és nem ajándék. Az amerikai hitelgarancia lehetővé tenné Izraelnek, hogy kereskedelmi bankoktól vegyen fel hitelt 30 éves futamidőre. A hitelkérelmeken szereplő washingtoni aláírás nélkül csak sokkal kisebb összegű és rövidebb futamidejű hitelekre lenne kilátás. Sok más, jelentős amerikai gazdasági segélyben részesült országtól eltérően, Izrael megbízható adós. Az ország 43 éve alatt soha nem késett hitel visszafizetéssel, külföldi adóssága kisebb, mint Írországé, Portugáliáé vagy Svédországé. Az izraeli GNP az Öböl-háború alatti visszaesés után újból növekedésnek indult. Egyiptomtól és Lengyelországtól eltérően Izrael nem kér hitelelenge­dést vagy átütemezést. Jeruzsálemi gazdasági tervezők szerint a szovjet zsidó bevándorlás – a legmagasabban képzett szakembergárda évtizedek óta – hosszabb távon a gazdasági fellendülés motorja lesz, aminek segítségével az ország sikeresen fogja tudni teljesíteni adósságtörlesztését.

Ki feledheti az USA szerepét?

De miért is kell az Egyesült Államoknak segítenie Izraelt a szovjet zsidók befogadásában? Azért, mert ez a történelmi jelentőségű, hatalmas népvándorlás legalább annyira Amerika sikertörténete, mint Izraelé vagy a világ zsidóságáé. A kivándorlás szabadsága a Szovjetunióból nem lett volna elérhető a demokrata és republikánus kormányok, kongresszusi képviselők és a hírközlés erőfeszítései nélkül, amelyek mind arra kényszerítették Moszvkát, hogy biztosítsa ezt az alapvető emberi jogot. Ki feledheti Amerika döntő szerepét a zsidó ellenzékiek perei elleni tiltakozásokban, a diplomáciai erőfeszítésekben és a kormánytisztviselők által is támogatott utcai demonstrációkban?

Eddig azonban csak részben voltunk sikeresek. Hatalmas tömegben vándorolnak a szovjet zsidók, többnyim Izraelbe, ahol új életet kezdenek, megalapozzák az új nemzedék jövőjét. Most kezdődik viszont a második szakasz, amikor be kell fogadni őket egy új társadalomba, egy olyan társadalomba, amely osztja a mi amerikai értékeinket. Izrael készen áll a pillanat megragadására, amikor ezt a nagy vívmányt a gyakorlatba lehet átültetni. A hitelgaranciák segítségével az Egyesült Államok megfelelő, gyakorlati segítséget adhat egy barátnak, egy olyan helyzet megoldásához, amelynek létrejöttét mi is szorgalmaztuk.

Fordította: Korányi László

Címkék:1991-12

[popup][/popup]