„A szellem gazdag emlékcsarnoka”

Írta: V. F. - Rovat: Archívum

A Nobel-díjas Eli Wiesel méltatja e szavakkal dr. Feuerstein Emil izraeli író, kultúrtörténész művét, akinek Tel-Avivban 1986-ban jelent meg hetvenöt magyar zsidó alkotó – tudós, művész, vállalkozó –, túlnyomórészt világhírűvé vált személyiség életét, életútját, hagyatékát ismertető könyve. Azóta már az Egy marék virág című sorozat harmadik kötete is megjelent, s az ezerkétszáz oldalas mű kétszáztíz szellemi nagyság részletes életrajzával ismerteti meg az olvasót.

Izraeli látogatásom alkalmával, 1985-ben az Új Kelet szerkesztőinek társaságában ismertem meg a tudós szerzőt. Feuerstein a kitűnően szerkesztett magyar napilapban már korábban is kimagasló értékű, adatokban gazdag írásokat adott közre, a zene, az irodalom, a film, a képzőművészet, a történelem, a gyógyászat, a matematika, a fizika és más tudományágak kiemelkedő magyar–zsidó művelőiről.

Találkozásunk óta figyelemmel kísérem odaadó és áldozatkész munkásságát, a szellemi panteon örvendetes gyarapodását. Csak találomra néhány név az általa ismertetett több mint kétszáz híresség címtárából: Goldmark Károly, Korányi Frigyes és Sándor, Rózsahegyi Márk, Ignotusék, Bródy Sándor, Szomory Dezső, Vázsonyi Vilmos, Zsolt Béla, Molnár Ferenc, Szép Ernő, Heltai Jenő, Hatvany Lajos, Fényes Adolf, Moholy Nagy, Szilárd Leó, Teller Ede, Szondi Lipót, Korda Sándor, Zukor Adolf, Koestler Artur, Bálint György, Karinthy Frigyes, Radnóti Miklós, Szenes Anna, Petschauer Attila, Scheiber Sándor. Még hosszan sorolhatnám.

Feuerstein Emil tiszteletre méltó munkájának eredményei mind ez ideig sajnos azért nem válhattak közhasznúvá, mert a könyvekből csak elvétve jutott el hozzánk egy-egy példány, azok mindmáig hiányoznak közgyűjteményeinkből.

Nem kétséges, hogy beszerzésük javára válna az egyetemes magyar művelődésnek, segítené az Izrael és Magyarország közötti kulturális kapcsolatok erősítését.

 

Címkék:1989-11

[popup][/popup]